23 Mart 2009 Pazartesi

Kremalı Brokoli Çorbası


Malzemeler
*Yarım kg brokoli
*4 su bardağı su
*1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
*1 su bardağı süt
*2 yemek kaşığı un
*2 yemek kaşığı krema
*2 yemek kaşığı rende kaşar
*çay kaşığının ucuyla karbonat
*tuz,karabiber
Yapılışı
-Brokolileri parçalara ayırarak yıkayın
-Kaynayan suyun içine çay kaşığının ucuyla karbonat, 1yemek kaşığı sütü ve brokolileri ekleyerek brokolinin sapları yumuşayana kadar pişirin .Haşlama suyundan brokolileri alın. Brokolilerin yarısını blenderden geçirin .
- Ayrı bir tencereye tereyağı ve unu koyup biraz kavurun. Üzerine püre haline getirdiğiniz brokolileri boşaltın. En son haşlama suyunu , kalan sütü, kremayı da çırparak ilave edin, tuz ve karabiberi de ekleyerek kaynatın.
-Bir taşım kaynattıktan sonra üzerine kaşar peyniri rendesi ile bütün bırakılan brokolileri de ekleyerek kısık ateşte 10dk pişirin.

22 Mart 2009 Pazar

HAMSİ BALIĞI VE HAVUÇLU MISIR EKMEĞİ







Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Alparslan; balığın, haftada ortalama 3 kez tüketilmesinin faydalı olacağını, ''OMEGA 3 ve OMEGA 6'' yağ asitleri, A, B ve K vitaminleri ile magnezyum, selenyum, fosfor gibi minerallerin yoğun olarak bulunduğunu, kızartılmadan, tava, ızgara, pilaki ya da sebzeli olarak tüketilmesinin sağlık açısından daha uygun olduğunu belirtti.

BALIK, YAĞLANMA MEVSİMİNDE TÜKETİLMELİ
Prof. Dr. Alparslan, Türkiye'de her mevsim yenilebilecek balık türlerinin bulunduğunu, hangi balığın ne kadar sıklıkla ne ölçüde ve de hangi mevsimde tüketileceğinin önemli olduğunu ve balıkların, belirli mevsimlerde yağlandığını, bu dönemde çok lezzetli olduklarını bildirdi. Özellikle hamsinin aralık ayından başlayarak mart ayına kadar tüketilmesinin mümkün olduğunu, hamsinin lezzetini içinde yaşadığı merada sindirim sistemine dahil ettiği tek hücreli canlıların çeşitliliğinden ve içinde yaşadığı deniz suyunun özelliklerinden aldığını açıkladı.
Kaynak: http://www.haberturk.com/

Balıkların Saklanması:
Temizlenmiş, yıkanmış ve kurulanmış olan balıklar buzdolabında, alüminyum paketler içinde paketlenmiş olarak saklanmalıdır.Naylon torbalarda paketleme balığın hava almasını engelleyeceğinden tavsiye edilmez.
Dipfriz altında 1-2 gün, buzlukta dondurularak 3-4 gün saklanabilir.
Donmuş balıklar da, etler gibi, buzdolabının raflarında çözdürülüp hiç bekletilmeden pişirilmelidir.
Balıklar su içinde bekletilmemelidir.
Buzdolabı olmadığı zaman, balıklar en serin ve havadar yerde paketinden çıkartılarak birkaç saat bekletilebilir.
Orijinal ambalaj içinde buzlukta 3-4 gün, -18 derecede 2-3 ay saklanabilir.

Balığın Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Taze balıkların solungaçları kırmızı, pembe ve ıslak, gözleri lekesiz ve parlak, pulları ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnektir. Basıldığında iz bırakmaz, ele alındığında yumuşayıp bükülmez. Ayrıca, bayat balık, zehirleyici mikropların üremesi ya da bunların bıraktıkları toksinler nedeniyle, ağır bir koku verir.

FIRINDA HAMSİ VE MISIR EKMEĞİ
Çok lezzetli ve yararlı bir gıda olan balığı özellikle çocuklarımız için sıkça tüketmeye dikkat etmeliyiz. Balıklar içerisinde hamsi balığının kendine özgü yapısı ve kokusuyla özellikle Karadenizliler için yeri ayrıdır. Mart ayında mevsimi biten hamsiye, gıda güncesinde yer vermek istedim.Balık pişirmek çalışan bayanlar için pratik bir yemek artık. Balıkçılarda temizletilen balığı fırında pişirmek, bunu daha da pratik hale getiriyor. Bunun yanında sağlık açısından uygun olan kızartmadan pişirme yöntemini de uygulamış oluyoruz.
Hamsi balığının yanında mısır ekmeği çok yakışıyor.Fakat klasik mısır ekmeği dışında daha farklı tarifler denemeyi tercih ediyorum.Havuçlu mısır ekmeği bunlardan biri.


Fırında Hamsi Yapılışı:
Ayıklanmış hamsileri isteğe bağlı olarak una yada mısır ununa bulayarak yağlanmış tepsiye dizin.Üzerine çok az sıvıyağ gezdirin .Fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirin.

Havuçlu Mısır Ekmeği Yapılışı:

Malzemeler:
*1 su bardağı mısır unu
*1 su bardağı un
*1 yumurta
*½ bardak yoğurt
*1/3 bardak zeytinyağı
*1 adet orta boy rendelenmiş havuç
*1 yemek kaşığı toz şeker
*½ tatlı kaşığı tuz
*2 tatlı kaşığı kabartma tozu

Tüm malzemeler karıştırılarak küçük boy fırın tepsisine dökülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

YEŞİL MERCİMEK SALATASI

Protein ve vitamin deposu bu tarif, herkes tarafından çok beğenildi ve favori salatamız oldu. Ben ilave olarak mısır ve haşlanmış bezelye ekledim 

Malzemeler: 
· 1,5 su b.bulgur 
· 1 kase haşlanmış yeşil mercimek 
· 5 adet yeşil soğan
 ·1 tutam fesleğen 
· 1 tutam maydanoz
· 3 yeşil biber 
· 1 kırmızı biber 
· 1 avuç kadar mısır ve haşlanmış bezelye
 · nar ekşisi · limon suyu · zeytinyağı · tuz 

  Yapılışı: *İlk olarak bulgurun üzerine biraz ılık su koyun ve bir süre demlenmesi için bekletin. *Daha sonra yeşil soğanı, maydanozu ve fesleğeni doğrayarak ekleyin. *Yeşil biberi ve kırmızı biberi de doğrayarak üzerine ilave edin. *En son haşlanmış yeşil mercimeği, limonu, nar ekşisini ve zeytin yağını ilave edin ve tuzunu ayarlayarak karıştırın.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


Malzemeler:
*2 su bardağı pirinç1 su bardağı zeytinyağı
*7-8 adet kuru soğan1 çorba kaşığı çam fıstığı
*2 çorba kaşığı kuş üzümü
*Yarım demet maydanoz-dereotu1 avuç kuru nane
*2 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı tarçın-yenibahar-karabiber-şeker1 limon
*1 yarım kg salamura asma yaprağı

Yapılışı:
*Soğan rendelenir, fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.
*Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.
*İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.10-15 dk kapak kapalı olarak buharı ile demlenir.
*İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
* salamura asma yaprağı ılık suyla birkaç kez suyunu değiştirerek yıkanır ve sarmaya
*Hazırlanan yaprağa iç doldurularak sarılır.Sarmaların dibinin tutmaması için Tencerenin dibine bir sıra yaprak serilir.Yaprakların üzerine sarmalar dizilip 2 bardak sıcak su konur.Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
*Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur.(Kurumaması ve parlak olması için)
*Tabağa dizilerek limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

LİMONLU KEK


LİMONLU KEK

Malzemeler:
*3 yumurta
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*2,5 su bardağı tozşeker
*1 limon kabuğu rendesi
*1 su bardağı süt
* Bir kahve fincanı limon suyu
*3 su bardağı elenmiş un
*1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
*Oda ısısındaki yumurtaları, şekeri ve limon kabuğu rendesini genişçe bir kaba alıp yaklaşık 5 dakika kadar krema gibi olancaya kadar çırpın.
*Üzerine sıvı yağ ve sütü ve limon suyunu dökün ve çırpmaya devam edin.
*Ayrı ufak bir kaba unu kabartma tozu ile birlikte eleyin.
*Çırptığınız karışımın içine undan ekleyerek hepsini karışıma yedirin.
*Yağlayıp unladığınız büyük kek kalıbınıza hamuru dokun.
*170C dereceli fırında kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.

MOZAİK KEK

MALZEMELER: *1,5 su bardağı şeker *3 yumurta *1 çay bardağı sıvıyağ *1 su bardağı süt *3 su bardağı un *1 paket kabatma tozu *1 yemek kaşığı kakao *1 paket vanilya *Antep fıstığı Yapılışı:

1-Oda ısısındaki yumurtaları ve şekeri kabarana kadar yüksek hızda iyice çırpın. 2-Sıvıyağı yavaşça ilave ederek çırpmaya devam edin. 3-Sütü ve vanilyayı ilave edip karıştırdıktan sonra en son üzerine unu kabartma tozu ile birlikte eleyin karışana kadar düşük devirde karıştırın.İçine Antep fıstığı ilave edin tekrar karıştırın. 4-Bu karışımdan 1 kase kadar ayırarak içine kakao ilave edin ve karıştırın. 5-Dikdörtgen kek kalıbınızı katı yağ ile yağlayıp unlayın ve fazla unları geri silkeleyin. Kek hamurunu kalıba boşaltın üzerine ayırdığınız bir kase kadar kakaolu karışımı dökerek çatalla şekil verin. 6-170C dereceli fırında kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA


Türk mutfağının sevilen sebzelerinden biri olan ve baharın müjdecisi bakla…….

İlkbaharla birlikte pazarlara mevsim sebze, meyveleri gelmeye başlamış; enginar, bakla, bezelye, taze soğan, taze sarımsak ve yeşillikler birlikte ağır kış yemeklerinden hafif zeytinyağlılara geçme zamanı gelmiştir artık.

Mevsimi olmadıkça sebze ve meyve tüketmemek gerekiyor.Taze bakla; Nisan, Mayıs ve Haziran ayı ortalarına kadar kısa sürede çıkıp tükendiği için bu dönemde sevenleri tarafından bol bol tüketmeli. Bu anlamda değerli ve özel bir sebze.

Besleyici Değeri:
Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Baklaya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.

Bakla, bu besine karşı duyarlı kişilerde bakla zehirlenmesine (favizm) yol açabilir. Bu duyarlılık kalıtımsal olup böyle kişiler bakla yememelidir. Ülkemizde daha çok çocuklarda görülür. Bu nedenle aileler çocuklarına verdikleri yiyecekleri dikkatle seçmelidirler. Kaynak:http://www.haberler.com/zamaninda-mudahale-edilmeyen-favizm-hastaligi-kalp-haberi/
ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

MALZEMELER:
*750 gr. taze bakla
*Yarım demet dereotu
*1 çay bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı su
*1 adet büyük boy kuru soğan
*1 tatlı kaşığı şeker
*1 yemek kaşığı un
*Tuz

YAPILIŞI:

*Yıkanan baklaların uçlarından keserek ve boylarına göre 2-3 parçaya bölün.
*Tencerede küçük doğranmış soğanları rengi sararıncaya kadar soteleyin.
*Baklaları, unu, tuz ve şekerini ekleyin. Tahta kaşıkla hepsini karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika kadar baklaları sarartın.
*Baklalar sararınca suyu, tencereye ekleyip, hafifçe tencereyi sallayın. Tencerenin kapağını kapatın.
*Tencerenin kapağını hiç açmadan orta ateşte 50-60 dk pişirin .
*Baklalar soğuyunca servis tabağına alarak üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve ince doğranmış dereotu serpiştirerek servis yapın.
NOT: Baklayı; özellikle küçük küçük doğranmış taze sarmısaklı yoğurt ile yemeyi unutmayın.

HİCAZ PİLAVI


HİCAZ PİLAVI

MALZEMELER
400 gr. kuşbaşı et
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet portakal
Bir tutam safran
3 adet soğan
Birkaç adet karanfil
1 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı bal
Sıvı yağ


YAPILIŞI
*Soğanları ayıklayın. Yarım ay şeklinde doğrayın. Sıvı yağda etleri ve soğanları kavurun. 1/2 su bardağı sıcak su ve tuz ekleyip 20 dakika pişirin. Piştikten sonra 1 çorba kaşığı bal, tarçın ve karanfili ilave edin.
*Pirinçleri yıkayıp sıcak su ile ıslatın.
*Portakalın kabuğunu rendeleyip haşladıktan sonra yağda şeker ile pişirin.
*Pirinci süzün. Nohut, safran ve rendelenmiş, yağda kavrulmuş portakalı katın. İki su bardağı sıcak su ekleyip pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
*Etlerle birlikte servis yapın.

19 Mart 2009 Perşembe

BROKOLİ SALATASI


Brokoliyi Haşlamamalı :

Bir brokoli, kişinin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 220’sini, A vitamini ihtiyacının ise yüzde 15’ini karşılıyor. İçerdiği anti kanserojen maddeler nedeniyle vücutta kanser oluşumunu engelliyor. Düşük kalorili olması ve yüksek oranda lif içermesi nedeniyle dengeli beslenme sağlıyor.
ABD, Connecticut Üniversitesi'nden Prof. Dipak Das'ın yürüttüğü son araştırmada brokolinin içinde yüksek miktarlarda bulunan belli maddelerle, kalp hücrelerindeki oksijen eksikliği kaynaklı hasarın giderilmesi arasında doğrudan bağlantı olduğunu ortaya koydu. Antioksidan özelliğe sahip brokolinin içerdiği sulforofan, vücudun kardiyovasküler savunma sistemini güçlendiren proteinlerin üretimine yardımcı oluyor. Ancak brokoli fazla pişirilince koruyucu niteliğini kaybediyor. Brokoli, Brüksel lahanası ve aynı familyadan sebzeler, kansere karşı faydalı 'glucosinolates' adlı maddeleri içeriyor. Kaynatılmaları halinde bu maddelerin yaklaşık yüzde 80'i suya geçerek yok oluyor.
Kaynak:http://www.nethaber.com/, http://.ntvmsnbc.com/

Mevsimi bitmeden yüksek vitamin içeriği ve lifli olmasının yanısıra düşük kalorisi nedeniyle beslenme açısından çok değerli bir sebze olan brokoliye ait bir salata tarifine gıda güncesinde yer vermek istedim
Bu salatada brokoliyi neredeyse çiğ kalacak kadar kendi suyu ile pişirdiğimiz için, besin değeri daha yüksek. Bu nedenle, çok huzurlu bir şekilde özellikle mısırla süsleyerek çocuklarınıza yedirebilirsiniz.

BROKOLİ SALATASI

Malzemeler
*1 paket brokoli (Yaklaşık 500 gr.)
*2 adet havuç
*2 adet kırmızı biber
*Konserve mısır
*Zeytin(Yeşil biberli zeytin kullandım)

Salata Sosu İçin
*Limon suyu
*Zeytinyağı
*Tuz
*Dövülmüş sarımsak

Tüm malzemeyi karıştırarak salata sosunu hazırlayın.

Yapılışı
-Brokolileri yıkadıktan sonra dallarını minik minik ayırın.
-Havuçları yıkayıp soyacakla soyun, jülyen doğrayın. (ince uzun dilimler)
-Kırmızı biberleri yıkadıktan ve ortasındaki çekirdekleri çıkarttıktan sonra halka halka doğrayın.
-Brokolileri havuç ve biberleri bir tencerede 2,3 damla sıvıyağ ile çok hafif soteleyin.(Sebzeler sularını salıyor bu nedenle su koymaya gerek yok kendi suyu ile brokoliler neredeyse çiğ gibi olacak ve de renkleri değişmeyecek kadar soteleyin) daha sonra bir kaç dk kapağını kapatın kendi buharında sebzelerin yumuşamasını sağlayın.
Soğuduktan sonra sebzeleri tabağa alın üzerine mısır dökün. Zeytinde koyduktan sonra hazırladığınız salata sosunu üzerine gezdirin.

KROKANLI BEYAZ ÇİKOLATALI PASTA



Malzemeler:

*1 adet hazır kakaolu pandispanya
*1 küçük kutu (200ml) çiğ krema
*200gr beyaz çikolata
*1 su bardağı nescafeli süt
*1 su bardağı toz şeker
*1 su bardağı antep fıstığı

Hazırlanması:
-1 su bardağı toz şekeri teflon tavada karamelleştirip fıstık ile karıştırın. Sıcakken yağlı kağıda dökün. Soğuyunca küçük parçalara kırarak krokanı hazırlayın.
-Bir tavada krema ile küçük parçalara bölünmüş çikolatayı eritin ara ara bir kaşıkla yavaşça karıştırarak ılınmasını sağlayın.
-Keklerin içlerini nescafeli süt ile ıslatın. Birinci kata erimiş çikolatayı sürüp üzerine krokanın yarısını serpiştirin. İkinci katı üzerine kapatın. Kalan çikolatayı kekin üzerine dökün kalan krokanı da üzerine serpiştirin.

ÇİKOLATALI VE VİŞNELİ PASTA



MALZEMELER:
*1 adet 2 katlı hazır kek (pandispanya)
*1 poşet krem şanti
*1 su bardağı süt
*1 küçük kutu şokella (oda sıcaklığında)
*1/2 paket labne peyniri
*2 çorba kaşığı kakao
*1 tatlı kaşığı granül kahve (nescafe v.b.)
*1 tatlı kaşığı şeker
*1 çay bardağı ılık su
*1 kase çekirdeği ayıklanmış vişne


YAPILIŞI:
-Bir kapta 1 su bardağı süt ile krem şantiyi çırpın. İçine labne , şokella ve 2 çorba kaşığı kakaoyu ekleyip tekrar çırparak kremayı hazırlayın.
-1 çay bardağı ılık su ile garanül kahveyi ve şekeri ve 2,3 damla limon suyunu karıştırın.
-Pandispanyanın alt katını kahveli karışım ile ıslatın. Kremanın yarısını yayın. Üzerine vişneleri dizin. İkinci katın iç kısmını kahveyle ıslatıp vişnelerin üzerine kapatın. Kalan krema ile pastanın üzerini ve kenarlarını kaplayın. Pastanın üstüne kakao, damla çikolata serpin.Vişne ile süsleyin.

TARÇINLI CEVİZLİ ÇAY KURABİYESİ

Bu Kurabiyenin yapımı çok pratik, sıvı yağ ile yapılan ve çayın yanına çok yakışan bir kurabiye tarifi.

Hamur malzemeleri: 
*3 yumurta 
*1 su bardağı sıvıyağ 
*2 su bardağı şeker 
*½ çay kaşığı karbonat 
*3-4 damla limon suyu 
*Bir miktar tarçın 
*İri parçalanmış ceviz veya fındık 
*Aldığı kadar un 

Hazırlanması: -Karbonatı limon suyu ile kabartın. -Yumurta, toz şeker, sıvıyağ, kabartılmış karbonat, tarçın,ceviz veya fındık ve aldığı kadar unla yumuşak elinize yapışmayan bir hamur elde edin. -Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle şekil verin.
-Önceden ısınmış 180C fırında pişirin.

13 Mart 2009 Cuma

SUDA ERİYEN VİTAMİNLERDEN FAYDALANMAMIZ İÇİN İPUÇLARI (2)

Daha önce yağda eriyen vitaminleri anlatarak bu vitaminlerden en üst düzeyde yararlanmamız için yapmamız gerekenlere değinmiştik.C ve B vitaminleri de suda çözünen vitaminlerdir.
C Vitamini: Bazı proteinlerin, vitamin ve madenlerin vücudumuzda kullanılmasında; diş, kemik yapımı, kılcal damarların sağlığı ve yaraların iyileşmesi için gerekli olan kolajen yapımında kullanılır. Vücudumuzun çalışmasını hızlandırır, canlılık kazandırır, bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Folik asitten daha çok yararlanmamızı sağlar. Portakal, mandalina, greyfurt, limon, maydanoz, taze biber, pazı, ıspanak, roka, tere, domates, lahana, karnabahar, kavun, çilek, kivi en iyi kaynağıdır.
C vitamini ısıl işlem, ışık ve bekleme süresinden en çok etkilenen vitaminlerdendir.Bu nedenle;
-Meyve suyu sıkıldığı anda içilmelidir buzdolabında saklamak besin değerini azaltır.
-Pişirme sırasında C vitamini çabuk kaybolduğundan, bu besinleri çiğ yemek daha yararlıdır.
-C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğundan, pişirme sırasında yemeğin suyuna geçmektedir.Bu nedenle mümkünse pişirme suları yiyeceklere katılmalıdır.
-Yumurta, kurubaklagil ve tahıldaki demir ve çinkonun çoğu bağırsaklardan emilemeden atılır. Bu besinler, C vitaminiyle birlikte tüketilirse, demir ve çinko daha yararlı hale gelir. Örneğin, yumurta yediğimizde, yanında portakal, greyfurt gibi C vitamininden zengin bir besin alırsak faydasını arttırırız.

B Vitamini:Büyük bir kısmını B kompleksleri meydana getirir.(B1,B2,B5,B6,B12)
Sinir ve kasların normal gelişme ve çalışmasını,al ve akyuvarların oluşunu sağlar.Kansızlığı önler.
Tahılların kabuklarında,mayalarda (bira mayası) taze sebze ve meyvede, taze et,süt,yumurta ve karaciğerde bulunur.
-Kurubaklagilleri kolay pişirmek için önceden haşlar ve haşlama suyunu dökeriz oysa bu işlem, kurubaklagillerdeki B vitaminlerinin suyla beraber atılması demektir. Bu nedenle, bakliyatı bir gece önceden ıslatırsak pişirme süresini kısaltarak vitamin kaybını önleriz.
-B ve D vitaminlerinin bazıları ışığa duyarlıdırlar. B2 vitamini açısından zengin bir gıda olan süt ışık geçirmeyen veya koyu renk kutularda satılmalıdırlar.
-Yoğurdun suyu birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır. Başta B2 olmak üzere içindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalıyız.

12 Mart 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

PIRASA:
Pırasanın mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğu, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verdiği, pırasa çorbasının ise böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğü ve vücutta birikmiş üre asidi, ürat tuzlarını dışarı attığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
BESİN DEĞERİ :
100 gr. çiğ (pişirilmemiş)Pırasa: 25 kalori; 1,8 gr. protein; 4,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1.3 gr. lif: 27 mgr. fosfor; 60 mgr. kalsiyum; 2 mgr. demir; 6,4 mgr. sodyum; 278 mgr. potasyum: 12,5 mgr. magnezyum; 0,07 mgr. B1 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini içermektedir.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA
Malzemeler:
1 kg pırasa
2 adet havuç
1 adet soğan
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı pirinç
yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su

Yapılışı:
* Kuru soğan küp küp doğranır, bir kaşık zeytinyağında rengi değişinceye kadar sürekli karıştırarak hafifçe pembeleştirilir.
* Soyup yıkanan havuçlar ince ince halkalar halinde doğranarak soğana eklenir. Biraz çevirip kavurduktan sonra içine pırasa ilave edilir.Pırasa da çok hafif kavrulduktan sonra şekeri ve tuzu eklenir.
* Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tencerenin dibine yapışmaması için en üste eklenir.
* 1 bardak su ile yarım bardak zeytinyağı da tencereye alınarak 20- 25 dk pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine limon sıkılarak servis edilir.

DÜĞMELİ KEREVİZ

Kış mevsimi geçmeden gıda güncesinde besleyici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından birçok yararı olan kerevizin bir yemeğine yer vermek istedim. Kereviz genelde çocuklar tarafından sevilmez bu nedenle, yemeği yapılırken kötü kokusunu gideren ve tat veren portakal suyu konulabilir ayrıca göze hitap eden tariflerle daha cazip hale getirebiliriz.

SİNİRLERİNİZE HAKİM OLMAK İÇİN
Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rahmi Türk, kış mevsiminin önemli sebzeleri arasında yer alan yaprak ve kök kerevizi olarak iki çeşidi bulunan ve anavatanı Güney Avrupa olan kerevizin, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetiştiğini ve soğuk havada kolayca donduğunu bu nedenle lezzeti ve besin değerinde kayıp meydana gelmemesi için alırken donmamış olmasına özen gösterilmesi gerektiğini ,
Kerevizin en çok içeriğindeki sedanonik anhidrit , sedanolin , limonen , palmitik asid ve gayakol gibi maddeler sayesinde zihinsel yorgunluğun giderilmesine iyi geldiğini,
İçerdiği B vitamini, demir ve kireç içeren kerevizin, unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderdiğini,
İdrar söktürücü özelliğe de sahip bulunan kerevizin, böbrek taşı ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olduğunu,
Kerevizin şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geldiğini belirtti.
Kaynak: http://www.bitkihastanesi.com/

Malzemeler:
5 adet kereviz
2 adet havuç
1 adet büyük boy soğan
1 adet limonun suyu
2 adet portakalın suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
5-6 diş sarımsak
Dereotu
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
* Kerevizler soyulur, ortaları havucun sıkıca girebileceği şekilde oyulur.Havuçların kabukları soyularak kerevizlerin boşluklarına yerleştirilir.
* Kerevizler, içindeki havuçlarla birlikte parmak kalınlığında daireler şeklinde kesilir. Kararmamaları için bir süre limonlu ve portakallı suda bekletilir.
* Soğanlar piyazlık olarak tencereye doğranır, üzerine kereviz dilimleri ve sarımsaklar yerleştirilir.Portakallı ve limonlu su , zeytinyağı, tuz ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
* Piştikten sonra soğutularak üzerine kereviz yaprakları ve dereotu kıyılarak servis yapılır.

NOT: Su ilave etmeden portakal ve limon suyu ile pişiriyoruz. İsteğe bağı olarak pişirme aşamasında bezelye ve patates garnitürü konulabilir.

7 Mart 2009 Cumartesi

8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun


LOKUMLU KURABİYE


Bu lokumlu kurabiyenin tarifini üniversiteden ev arkadaşım Nilüfer'den aldım.Tavsiyesi üzerine denedim gerçekten çok güzel oldu.
LOKUMLU KURABİYE
malzemeler:
· 1,5 çay bardağı sıvı yağ
· 1 su bardağı toz şeker
· 1 çay bardağı yoğurt
· 1 yumurta (sarısı içine beyazı dışına)
· 1 paket kabartma tozu
· 4 su bardağı un
· içine 4’e bölünmüş gül lokumu
· üzerine çekilmiş ceviz veya fındık

hazırlanması:
1.Şeker ve yumurtayı çırpın üzerine sıvıyağ, yoğurt ,un, kabartma tozu ilave edip karıştırarak hamur yapın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. ortasına lokumu yerleştirip kapatın.
2.Lokumlu topları ilk önce yumurtanın akına sonrada çekilmiş ceviz veya fındığa batırıp, pasta kağıtlarına koyup tepsiye dizin.
3.Orta dereceli fırında pişirin

3 Mart 2009 Salı

Haşhaşlı Tatlı

Bu talıyı yaparak iş yerime götürdüğümde, arkadaşlar arasında içinde kivi , incir… olduğuna dair çeşitli yorumlarda bulunanlar oldu. İçindeki haşhaş farklı bir doku oluşturarak, lezzet katıyor. Malzemeler:

Kek: *2 çay bardağı un *1 çay bardağı irmik *1 çay bardağı süt *1 çay bardağı sıvı yağ *1 çay bardağı toz şeker *1 çay bardağı haşhaş *2 yumurta *1 paket kabartma tozu *1 paket vanilya Şerbeti: *2 su bardağı su *1,5 su bardağı toz şeker Krem Şanti: *1 poşet toz krem şanti *½ su bardağı süt Çikolata Sosu: (Hazır Çikolata Sosu Kullanabilirsiniz) *1 yemek kaşığı nişasta *1 yemek kaşığı un *2 su bardağı süt *½ su bardağı toz şeker *inmeye yakın 1 çorba kaşığı tereyağı Hazırlanması: 1-Kek için yumurta ve şekeri çırpın, süt, sıvıyağ, irmik,un, haşhaş, kabartma tozu,vanilya ekleyip karıştırın. Borcama dökün ve 170C de pişirin. 2-Pişerken çikolata sosunu hazırlayın. Hazır çikolata sosu da yapabilirsiniz. 3-Şerbet malzemelerini karıştırıp bir iki taşım kaynatın. 4-1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın. 5-Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın. 6-Şerbeti ılık olacak şekilde kekin üzerine dökün. 7-Kek soğuduktan sonra önce krem şantiyi üzerine sürün sonra çikolata sosunu üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Not: Kek fırından çıkınca ince gözüküyor ama şerbeti dökünce kabarıyor.

Peynirli Galeta Unlu Poğaça

Mutlaka yapmanızı tavsiye ettiğim, lezzetli ve yapımı kolay bir poğaça. Ben kabartma tozu olarak Dr Oetker’in Çeşnili Hamur Kabartma Tozu Mahlepli-Susam Aromalı çeşidini kullanıyorum, özellikle fırından çıkınca mis gibi kokuyor.
Malzemeler: *2 çay bardağı sıvı yağ *1 yumurta beyazı içine , sarısı üzerine sürülecek *1 çay bardağı yoğurt *1 paket kabartma tozu *Aldığı kadar un *1 çorba kaşığı şeker *1 tatlı kaşığı tuz İç malzemesi: *1 su bardağı kadar peynir *5-6 dal maydanoz Üzerine: *3 yemek kaşığı galeta unu *yumurta sarısı Hazırlanması: 1-Peynir ve doğranmış maydanozları karıştırın. 2-Hamur malzemelerini yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 3-Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp avucunuzda düzeltin, içine 1 tatlı kaşığı peynirli içten koyup yuvarlak şekil verin. 4-Yuvarladığınız hamurların kapattığınız kısımları altta olacak şekilde tutarak üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürün, galeta ununa batırın ve yağlanmamış tepsiye dizin. Bu tariften yaklaşık 15 adet poğaça çıkıyor . 5-190C fırında pişirin, üzeri fazla kızarmadan alın .

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...