29 Nisan 2009 Çarşamba

Çocuklarımıza Mutlaka Kahvaltı Alışkanlığı Kazandırmalıyız.

Doğru beslenmek, yeterli ve dengeli beslenmektir. Gün içerisinde vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli çalışması için; yağlar, karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınmasıdır.
Sabah saatleri çocukların zihninin öğrenmeye açık olduğu saatlerdir. Çocukların okula kahvaltı yaparak gitmeleri derslerinde daha dikkatli olmalarını, derslerini daha iyi anlama ve öğrenmelerini, arkadaşları ile iyi ilişkilerde bulunmalarını sağlamaktadır.
Çocuklarımız kahvaltı yapmaya isteksiz olsa bile, ilgisini çekebilecek besin değeri yüksek kahvaltılıklar hazırlayarak ve mutlaka birlikte kahvaltı sofrasına oturarak kahvaltı yapma alışkanlığını kazandırmalıyız.
Çocuklarımızın severek yiyeceği Kahvaltılık Ekmekler:
Malzemeler:
*1 kase yoğurt
*1 adet yumurta
*1 kase beyaz ve kaşar peynir
*1 çay kaşığı sıvıyağ
*Ayıklanmış dereotu ve maydanoz
*Yeşil biber ve dometes
*İsteğe bağlı olarak kırmızı ve karabiber
Yapılışı :
Tüm malzemeleri karıştırarak dilimlenmiş ekmeklere sürün. Fırın tepsisine yerleştirdiğiniz ekmeklerin üzerine dometes ve yeşilbiber koyarak süsleyin ve fırında pişirin.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI


Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımının kolay olması sebebiyle herkes tarafından beğenilen bir lezzet.
Damak tadına göre tatlı değişik şekillerde hazırlanabilir. Ben kalıp olarak tupperware’in prenses tacını kullandım. Kare yada dikdörtgen borcama dökülebilir. Kakao, yaş ve kuru meyve, jöle, puding, bisküvi, fındık, ceviz ve tarçınla süsleme yapılabilir.

malzemeler:
*1 litre süt
*8 yemek kaşığı irmik
*9 yemek kaşığı toz şeker
*1 paket vanilya
*3 yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi
*4 yemek kaşığı dövülmüş fındık
Sos için:
*1 su bardağı süt
*4 tatlı kaşığı şeker
*3 tatlı kaşığı kakao
*1 tatlı kaşığı nişasta
*3 çay kaşığı tereyağı


hazırlanması:
*Bir tencereye 1 lt sütü, 8 yemek kaşığı irmiği, 9 yemek kaşığı toz şekeri ve 1 paket vanilyayı ve isteğe bağlı olarak hindistan cevizi ve fındığı koyup orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
*Karışım katılaşıp kaynamaya başlayınca ocağı kapatın ve karışımı servis yapacağınız kalıba boşaltın. Buzdolabına alarak soğutun.
*Sos için; süt, şeker, kakao ve nişastayı sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin, ocaktan almaya yakın üzerine 2-3 çay kaşığı tereyağı ilave edin biraz daha karıştırarak ocaktan alın.
*Servis yapmadan önce buzdolabında soğuttuğunuz irmik tatlısını kalıptan alarak sosunu üzerinde gezdirin. Süslemek için dövülmüş fındık kullandım.

27 Nisan 2009 Pazartesi

LABADA DOLMASI



Tüm Anadolu’da dere kanarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen şifalı bir bitki olan labada, görünüş olarak ıspanağa ve pazıya benzemektedir. Bu bitkinin diğer türleri pazı, kuzukulağı gibi çeşitli isimler altında bilinir. Labadanın yapraklarında çeşitli mineral ve vitaminler; kazık köklerinde nişasta, şeker, reçine bulunmaktadır. Anadolu'nun bazı yerlerinde labada yapraklarıyla salata, zeytinyağlı ve etli dolması yapılır.
Özellikle Trakya bölgesinde Nisan ve Mayıs aylarından itibaren Ağustos ayına kadar bu bitkiye çok yaygın olarak rastlanmaktadır. Bu bölgede labadadan yöresel bir yemek olan dolma yapılmaktadır.
Çorlu’dan tazecik ve yemyeşil labadalar getiren annemin marifetli ellerinden labada dolması tarifi:



Malzemeler:
· 1 kg labada
· 1,5 su bardağı bulgur
· 1 su bardağı lor
· 1 yumurta
· 1 demet taze nane
· ½ çay bardağı sıvı yağ
· ½ çay kaşığı karabiber
· Tuz
· 1 yemek kaşığı salça
· 2 su bardağı su

Yapılışı:
1- Bir demet taze nane ine ince kıyın. Nane, bulgur, lor, yumurta, bir çorba kaşığı sıvıyağ, karabiber, tuz karıştırılarak dolmanın iç harcını hazırlayın.
2- Labada yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Yaprakları sıcak suya batırıp çıkarın. Lahana dolması yapar gibi yaprağın ortasındaki kalın kısımları keserek çıkarın geri kalan düzgün kısımlar ile sarıp bir fırın tepsisine dizin.
3-Sarmaların üzerine yağlı salçalı sıcak su hazırlayarak dökün, ortalama yarım saat kısık ısıdaki fırında pişirin. Pişirme sırasında suyunu çekerse sıcak su ilave edin.
4- Taze sarımsaklı yoğurt hazırlayarak servis yapın.

YOĞURTLU BAKLA ÇORBASI


Bakla mevsimi geçmeden pişirmenizi önereceğim, yöresel yemeklerimiz arasıda apayrı bir tat olan, hazırlanışı çok kolay “Yoğurtlu Taze Bakla Çorbası” tarifi:

MALZEMELER:

  • 250 gr. taze bakla
  • 1 adet kuru soğan
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1 kase yoğurt
  • Kırmızıbiber
  • Tuz
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Dereotu

Yapılışı:
1- Taze baklaların körpe olanlarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra enine, ince ince kıyın.
2- Tencereye bir çorba kaşığı sıvı yağ koyup, ince çentilmiş soğanı sararıncaya kadar kavurun daha sonra kıyılmış baklaları ilave edip karıştın. Baklaların rengi dönmeye başlayınca unu ilave edin biraz daha karıştırın.
3- Üzerine dört su bardağı su, tuzla çırpılmış yoğurdu ilave edip yavaşça karıştırın biraz kaynayınca tencerenin kapağını kapatın ve yirmi dakika kadar pişirin.
4- Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirip, kıyılmış dereotu serperek sıcak sıcak servis yapın.

20 Nisan 2009 Pazartesi

1.Yemek.Name Buluşması Yapıldı.



Güneşli bir İstanbul sabahında erkenden kalkarak kızımın anaokulunda yapılacak İngilizce gösterisine gitmek üzere yola çıktık. Öncelikle kuaföre uğradık, tabiî ki benim süslü kızım tütü giyeceği için saçlarının topuz yapılmasını istedi. Saçlarına isteği doğrultusunda lüle lüle dağınık topuz yapıldı, oradan da okulumuza giderek her zaman ki gibi büyük bir heyecanla Ece’nin gösterisini izledik.Kızım sunumunu çok güzel yaptı, ayrıca; yeşil kıyafetleriyle de çok güzeldi.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Yemek.Name dergisi editörü Devletşah’tan Yemek.Name okurları ve yazarları’nın buluşacağı bir toplantının hafta sonu yapılacağını haber veren bir mail almıştım.Çok güzel bulduğum, takip ettiğim ve sitemde yer alan bir dergi olan Yemek.Name yazarlarıyla ve diğer yemek bloglarıyla tanışmak amacıyla teyzem ve kızım ve eşimle birlikte buluşma yeri olan Cafe Nero’ya gittik.
Burada Devletşah (http://www.devletsah.com/), Gül Fatma (Yemek.Name saray mutfağı yazarı), Handem (http://www.cocuklahayat.com/), Nilay (http://www.mutfaksırları/), Işıl (http://www.isilca.blogspot.com/), Müge (http://www.mügecerman.com/), Elif(http://www.dobisko.com/), Ayşem(http://www.pecetedennotlar.blogspot.com/) ile tanıştık.
Bloglarımız hakkında güzel bir sohbet ortamı oluştu.Ayrıca bir ortak konumuzda çocukların iştahsızlığıydı. Ece’nin sıkılacağını düşünmüştüm ama süslü kızım yapılı saçlarıyla ilgi odağıydı , biraz yanımızda oturup resim çizerek, biraz da cafe’nin çocuk parkında babasıyla oynayarak vakit geçirdi.Birkaç saat sonra uykusunun gelmesiyle bizim de ayrılma vaktimiz gelmişti.
Bu güzel daveti düzenleyen Devletşah’a ve katılan diğer arkadaşlara teşekkürler.Bir sonraki Yemek.Name toplantısında görüşmek üzere…………

17 Nisan 2009 Cuma

ŞİPŞAK POĞAÇA

Çok pratik ve lezzetli bir çörek tarifi.
Malzemeler:
*1 yumurtanın sarısı içine, beyazı dışına
*1 çay bardağı yoğurt
*1 çay bardağı sıvı yağ
*3 su bardağı un
*1 tutam tuz
*1 paket kabartma tozu
* İçine 150 gr peynir
*Üzeri için bolca susam
Yapılışı:
1-Derin bir kasenin içine yumurta, yoğurt ve sıvıyağ koyarak iyice karıştırın. 2-Unu, kabartma tozu ve tuzu ekleyerek kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun.10 dk kadar dinlendirin. 3- Hamuru beş parçaya ayırın her birini açıp içine peynir koyarak uzun rulolar yapın. 4- Ruloların üzerine yumurta akı sürün ve bolca susam dökün. 5- 200 c.de35 dk.pişirin.Çörekleri fırından çıkartınca verev olarak kesin.

VİTAMİNLERDEN EN ÜST DÜZEYDE YARARLANMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ? (3)

Beslenme bilincimizi geliştirerek, yemek yeme alışkanlığımızı düzelterek vitaminlerden en üst düzeyde yararlanabiliriz. Bu nedenle yiyeceklerimizdeki besin kaybını aza indirgemek için neler yapmalıyız:
· Pişirme sırasında yiyeceklerin yapısını oluşturan hücrelerin bir kısmının parçalanması ile minerallerin ve vitaminlerin bir miktarı yemeğin suyuna geçmektedir. Pişirme yöntemleri arasında en iyi vitamin korunumu, düdüklü tencerede kısa süre ve sıcaklıkta pişirmek yada buharda haşlamakla olur.
· Sebze ve makarna gibi yiyeceklerin haşlama ve pişirme suları atılırsa, besin kaybı çok olur.
· Pişirme mümkün olan en az suyla yapılmalı, pişme suları mümkünse yiyeceklere katılmalıdır. Hatta mümkünse sadece kendi suyunda pişirmek en doğrusudur.
· Yiyecekleri satın alırken taze olmalarına dikkat etmek ve uygun koşullarda saklamalıyız. Yiyeceğimiz kadar satın almalı, daima taze ve doğal tüketmeye özen göstermeliyiz.
· Sebzelerin hazırlama süresinde vitamin ve mineral kaybına uğramamaları için, kesildikten sonra, zaman kaybedilmeden pişirilmesi gerekir. Bunun için önceden hazırlayıp bekletmekten kaçınmalıyız.
· Özellikle bazı sebzeleri temizlemek için su dolu kabın içinde bırakırız. Bu işlem suda eriyen vitaminlerin yıkama suyuna geçmesine neden olacağından bundan kaçınmalı, sebze ve meyveleri akan suyun altında ve çabucak yıkamalıyız.
· Pişirilmiş yiyecekler en az buzdolabı sıcaklığında saklanmalı, yenileceği kadarı ısıtılmalı, yemeğin cinsine de bağlı olarak 1-2 gün içerisinde tüketilmeliyiz.
· Sebze ve meyveler mümkün olduğunca büyük doğramalı, çok gerekmedikçe rendelememeliyiz.
· Meyveleri ve bazı sebzeleri çiğ olarak tüketebiliriz ancak, yiyecekleri pişirdiğimizde sindirimi ve içerdiği besinlerin vücut tarafından kullanılabilmesi kolaylaşır.Diğer taraftan, soya fasulyesi gibi bazı yiyecekler pişirilmeden yenildiğinde, içlerindeki bazı kimyasal maddeler vücutta toksik etki yaratabilirler. Yumurta, balık, et gibi gıdalar ise pişirilerek güvenilir hale getirilir böylece gıda zehirlenmeleri önlenir.

13 Nisan 2009 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Doğal şifa kaynağı enginar;
Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat Şeniz, ilkbahar aylarından itibaren tezgahlara çıkan ve yazın habercisi olan enginarın tipik bir Akdeniz bitkisi olduğunu; Eski çağlardan beri bilinen ve kral sofralarının en geçerli yemeği olarak anılan enginarın, birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerdiğini; A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini içinde barındırdığını” belirtti.
Mineral maddelerce de son derece zengin olan enginarın kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor içeriğiyle dikkat çektiğini belirterek, Enginarda bulunan ‘ciarin’ isimli maddenin karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu; Enginarın ayrıca romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğine iyi geldiğini; Sebze olarak yenmesinin yanı sıra yapraklarının da kaynatılarak suyunun içilmesinin faydalı olduğunu bildirdi.
Kaynak: http://www.tumgazeteler.com


* 6 adet enginar (temizlenmiş)
* 1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
* 2 adet patates (küçük küp doğranmış)
* 2 adet havuç (küçük küp doğranmış)
* 1 su bardağı haşlanmış bezelye
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 adet kesme şeker
* yarım limon suyu
*1/2 bardak su
* 1 çay kaşığı tuz
* süslemek için dereotu

1-Doğradığınız soğanları biraz zeytinyağı ekleyerek pembeleştirin ve içine bezelyeleri, küp küp doğranmış havuç ve patatesleri ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.
2-Tencereye yerleştirdiğiniz enginarların üzerine pişirdiğiniz karışımı ekleyerek şeker ve tuzu ilave edin.
3-Limon suyunu, 1/2 bardak su ve zeytinyağını da ilave ederek orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Üzerine kıyılmış dereotu serperek servis yapın.

ISLAK KEK



gıda güncesinde mutlaka olması gereken, sürekli yaptığım bir tarif. Özellikle çocuklar tarafından çok beğeniliyor.

Malzemeler:
*3 adet yumurta
*2 su bardağı toz şeker
*1 su bardağı süt
*½ su bardağı sıvıyağ
*2 çorba kaşığı kakao
*2 su bardağı un
* paket vanilya
*1 paket kabartma tozu

Yapılışı:
*3 adet yumurta ve 2 su bardağı toz şekeri iyice çırpın. Üzerine 1 su bardağı süt, sıvıyağ, ve 2 çorba kaşığı kakaoyu ilave edin.Bu karışımdan 1su bardağını daha sonra kullanmak için ayırın.
*Geri kalan karışıma 2 su bardağı unu, vanilya ve kabartma tozunu ilave edin. Mikserle hepsini karıştırın
*Sıvı kek hamurunu kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.
*Keki fırından aldıktan sonra, ayırdığınız 1 su bardağı kakolu karışımı üzerine eşit miktarda dökün. Üzerini isteğe bağlı olarak; hindistan cevizi, ceviz, fındık, çikolata parçaları yada vişne ile süsleyerek servis yapın.

PATATESLİ ÇÖREK


Bu tarifi sofra dergisinde görüp denedim. Tarifin orjinalinde iç malzemesi olarak peynir ve zeytin vardı ben kıyma ve patatesli bir iç hazırladım çok güzel yumuşak bir çörek oldu.

Hamur Malzemesi:
*3 su bardağı un
*3 adet orta boy patates
*½ su bardağı sıvı yağ
*2 adet yumurta (bir yumurta içine, diğer yumurtanın
sarısı üzerine sürülecek)
*1 kahve fincanı süt
*20 g maya
*2 çay kaşığı tuz

İç Malzemesi:
*1 adet orta boy soğan
*250 g kıyma
*3- 4 adet haşlanmış patates
*Karabiber, kırmızı biber,tuz,yağ

YAPILIŞI:
*Unu bir kaba eleyin. Ortasına 1 kahve fincanı sütle ezilmiş maya, haşlanıp ezilmiş patates, sıvıyağ,1 adet yumurta ve tuzu ekleyip yoğurun. Üzerini örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
*Bu arada iç malzmesini hazırlamak için soğanı küçük doğrayarak çok az sıvıyağda soteleyin, üzerine kıymayı ilave ederek kavurun, üzerine haşlanmış patatesleri ezerek karıştırın tuz ve baharatlarını ilave edin.
*Mayalanan hamurdan küçük paçalar koparıp merdaneyle açın.Yuvarlak açılan hamuru dörde kesin her bir üçgen hamura hazırladığınız içten koyarak sigara böreği gibi sarın .
*Bir fırın tepsisine dizdiğiniz hamurların üzerine yumurta sarısı sürün. İsteğe bağlı olarak susam ya da haşhaş serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü pembeleşene kadar pişirin.

NOT: İç malzemesini patatesli, kıymalı yerine peynirli ve zeytinli yapabilirsiniz.

8 Nisan 2009 Çarşamba

ÇİLEKLİ CHEESECAKE



Malzemeler:

Taban İçin:
· 250 g kedidili bisküvisi
· 1,5 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Kreması İçin:
· yarım çay bardağı su
· 2 çorba kaşığı jelatin
· 500 g krem peynir
· 1 adet limonun suyu
· 1 fincan toz şeker
· 2 fincan çırpılmış krema
· 250 g çilek ( şu anda mevsimi olmadığı için
dondurulmuş çilek kullandım)

Üst Süslemesi:
· Dr. Oetker’in ahududu ve çilekli meyveli sosu (İsteğe bağlı olarak meyve sosunu kendiniz de hazırlayabilirsiniz, meyve sosu için; sos olarak kullanacağınız meyveleri ve 2 çorba kaşığı kadar şekeri blenderda karıştırın.)


Yapılışı:
1
. 22 cm çapındaki bir pasta kalıbının zeminini ve etrafını yağlı kağıt ile kaplayın ve üzerine bir fırça yardımı ile tereyağı sürün.Kedidili bisküvileri un gibi oluncaya dek blenderdan geçirin ve bir kaseye aktarın. İçine eritilmiş tereyağı ekleyip, iyice ezerek karıştırın.Pürüzsüz bir kıvama gelince, karışımı pasta kalıbına ince bir tabaka halinde yayın ve buzdolabında 20dk donana kadar bekletin.
2. Kremayı yapmak için öncelikle, ısıtılmış suyu küçük bir kaba koyun, içine jelatini atın ve çözünene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın.
3. Krem peyniri mikserle çırpın içine limon suyu ve şekeri ekleyip pürüzsüz bir krema kıvamını alıncaya kadar çırpmaya devam edin. Bu karışıma çırpılmış diğer kremayı da yavaşça ekleyip karıştırın.
4. Çözülen, soğuyan jelatini hazırladığınız bu peynirli karışıma dökün ve karıştırın. Dolaptan çıkardığınız kalıbın üzerine dökün. Üzerine çilekleri yerleştirin. 4 saat buzdolabında bekletin.
5. Üzerini Dr. Oetker’in Ahududu ve çilekli meyveli sosu ve çırpılmış krema ile süsleyerek servis yapın.

7 Nisan 2009 Salı

SMART BLOGGER

İlk tanıştığım blog olması nedeniyle benim için ayrı bir yeri olan ve http://www.blogger.com/www.pasturkey.blogspot.com bloğunda birbirinden farklı bilgileri bizlerle paylaşan PASTURKEY, beni bu ödüle layık görmüş kendisine teşekkür ediyorum.

Ben de kendisine bu çiçekleri gönderiyorum.


Smart blogger ödülleri için bazı kurallar belirlenmiş onlar da şöyle;
KURALLAR-------
1-Ödülü veren kişinin linkini yayınlamak.
2-Ödülü verdiğin kişilere haber vermek.
3-Bu ödüle layık gördüğün blogger arkadaşlarının linkini vermek.

Ben de bu ödülü henüz tanışmadığım ama beğenerek takip ettiğim bloglara armağan ediyorum. Sevgiler……
http://anneminmutfakokusu.blogspot.com/
http://birdutmasali.blogspot.com/
http://damak-tad.blogspot.com/
http://ilkerinmutfagi.blogspot.com/
http://zeytinagaci.blogspot.com/
http://yemekkokusu.blogspot.com/
http://egelidenmiskokulutarifler.blogspot.com/
http://yemekbahane.blogspot.com/
http://diyalogyemekleri.blogspot.com/
http://sweetkitchen.blogspot.com/
http://zuhalyalcin.blogspot.com/
http://zeynebinmutfagi.blogspot.com/
http://sibelinkahvesi.blogspot.com/

6 Nisan 2009 Pazartesi

TİRAMİSU

Krema malzemesinde tek yumurta olması nedeniyle, yumurta kokusu hissedilmeyen çok hafif bir pasta tarifi.
Kek Malzemesi:
7 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Krema Malzemesi :
2,5 su bardağı süt
1 yumurta
3 çorba kaşığı tepeleme şeker
3 çorba kaşığı tepeleme un
1 kutu (250g) labne

Üzerine:
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı nescafe karıştırılır.


Yapılışı:

1- Tereyağını toz şekeri ve yumurtaları köpürene dek çırpın. Kabartma tozunu katın. Unu topaklanmaması için karışıma tahta kaşıkla yedirerek dökün. Kek kalıbını yağlayarak karışımı içine dökün. Fırını 180C de ısıtın ve keki önce yüksek, sonra orta, en son düşük ısıda 30 dk pişirin. Soğumaya bırakın
2- Sütü, yumurtayı, toz şekeri ve unu ateşte sürekli çırparak koyu bir krema haline getirin.Biraz soğuduktan sonra içine bir kutu labne peynirini katıp mikserle iyice çırpın. 5 dk dinlendirin.
3- Keki enlemesine ikiye bölün ve alt katı nescafeli sütle iyice ıslatın .Kremanın yarısını üzerine yayın ve diğer keki üzerine kapatıp onunda üstünü gerikalan nescafeli süt ile ıslatın. Geri kalan kremayla üzerini kapatın.
4- Üzerine kakao serpip buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...