30 Haziran 2009 Salı

VİŞNELİ YALANCI TAVUK GÖĞSÜ



MALZEMELER:
Muhallebisi:
*1 kg süt
*1 su bardağı toz şeker
*1 su bardağı un
*1 paket vanilya
*1 adet damla sakızı yada 1-2 yemek kaşığı damla sakızı reçeli
*1-2 yemek kaşığı tereyağı

Tabanı İçin:
*3 paket piknik bisküvi
Vişne Muhallebisi
*250 gr çekirdekleri ayıklanmış vişne
*1/2 su bardağı toz şeker
*1 su bardağı su
*2 yemek kaşığı nişasta

YAPILIŞI:
*Piknik bisküvileri kırarak borcamın tabanına yayın, bisküvilerin üzerine bastırarak şekil almasını sağlayın.
*Tereyağını bir tencerede eritin, üzerine unu boşaltarak hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
*Üzerine sütü ve damla sakızını ilave ederek topaklaşmaması için iyice karıştırın.
*Şekeri ilave edin, karıştırın ve koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
*Ocaktan alınca vanilyayı ekleyin, mikserle 5 dakika çırparak bisküvilerin üzerine dökün
*Vişneleri şekerle birlikte rondodan geçirin, su ve nişastayı ilave ederek pişirin muhallebi kıvamına gelince hazırladığınız tavuk göğsünün üzerine dökün, dolapta soğutun.

KOLAY LİMONATA YAPIMI




Malzemeler
*5 adet limon
*1 su bardağı şeker
*6 su bardağı su
*1-2 dal taze nane

Yapılışı:
*Limonları yıkadıktan sonra küçük parçalar halinde keserek rondoya koyun, üzerine nane yapraklarını ve şekeri ilave ederek rondodan geçirin.
*Elde ettiğiniz karışımı bir sürahiye boşaltarak üzerine suyu da ilave ettikten sonra bir gece buzdolabında bekletin. Bu süre içerisinde limonun aroması suya geçecektir.
*Beklettikten sonra İnce telli bir süzgeç yada mutfak tülbenti ile karışımı süzerek sürahiye doldurun. İsteğe bağlı olarak su ve şeker miktarını arttırabilirsiniz.

KADAYIF TATLISI


Malzemeler:
*1 kg kadayıf
*250 g tereyağı + 1 su bardağı sıvı yağ
*2 su bardağı kadar iri çekilmiş ceviz içi

Şerbeti (1kg kadayıf için)
*4 su bardağı seker
*3,5 su bardağı su
*Birkaç damla limonun suyu

Şerbetin Yapılışı:
*Su ve sekeri bir tencereye ilave ettikten sonra karıştırarak kaynatın. kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra birkaç damla limon suyunu ilave edin. Biraz daha kaynatıp soğumaya bırakın.

Tatlını Yapılışı:
*Geniş bir tepside kadayıfı lif lif ayırın.
*Kadayıftan küçük parçalar alıp yaprak dolması yapacak gibi şekil verin.
*İçine bir tutam ceviz içi koyup yaprak sarar gibi sıkıca yuvarlayıp sarın.
*Tepsiye yan yana dizin ve kadayıfların üzerine eritilmiş tereyağı ile karıştırdığınız sıvıyağ karışımını gezdirin.
*Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
*Fırından çıkınca bir müddet bekletin, kadayıflar ılıkken üzerine soğuk şerbet dökün
*Şerbetini çekmesi için bir müddet bekletin.
*Dondurma ile servisi tavsiye edilir.
NOT:
1-Kadayıfları fırında pişirip soğuttuktan sonra, şerbetini dökmeden kuru olarak saklama kabına yerleştirin. Bu şekilde uzun bir süre (yaklaşık 1-2 ay) buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
2-İkram edeceğiniz miktar kadar kadayıfları tepsiye dizin. ( Örneğin; küçük kare bir borcam) Bu ölçü için 1,5 su bardağı şeker ve 1 su bardağı su ile şerbet hazırlayıp üzerine dökün.Bir müddet bekletin kısa sürede tatlınız hazır olacaktır.

26 Haziran 2009 Cuma

KAKAOLU DONDURMA

Dondurmayı çok seven kızıma dondurma yapma sözü vermiştim. Bunun üzerine daha önce bir arkadaşımızda yediğimiz tadı güzel ve yapımı kolay olan bu tarifi denemeye karar verdik.
Çokta güzel oldu Ece'nin ellerine sağlık, çünkü sadece malzemeleri ben hazırladım yapımı Eceye ait.
KAKAOLU DONDURMA
Malzemeler: *1 paket krema *2 adet derin dondurucuda dondurulmuş olgun muz *1 çorba kaşığı bal *2 çorba kaşığı kakao
Yapılışı: *Dondurulmuş muzu blenderda püre haline getirin üzerine 2 çorba kaşığı bal, kakao, kremayaı ilave ederek mikserle 5 dk kadar çırpın. *Kalıplara koyarak derin dondurucuda 4-5 saat donmasını bekleyin.

25 Haziran 2009 Perşembe

KANDİL SİMİDİ

Miss kokulu bir kandil simidi tarifi. Regaip kandilinizi kutlarım.
Malzemeler: * 125 g tereyağı *1 çay bardağı sıvı yağ *½ çay bardağı sirke *1 yumurta (sarısı hamuruna, akı üstüne) *3 yemek kaşığı şeker *1 tatlı kaşığı tuz *1paket kabartma tozu (Ben kabartma tozu olarak Dr Oetker’in Çeşnili Hamur Kabartma Tozu Mahlepli-Susam Aromalı çeşidini kullandım ayrıca mahlep koymadım) *1 tatlı kaşığı mahlep *Alabildiği kadar un *Üzeri için susam Yapılışı: 1-Tüm malzemeleri karıştırarak yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edilir. 2-Hamurdan küçük parçalar kopararak simit şeklinde küçük halkalar yapın. 3-Halkaları önce yumurta akına sonra da susama bulayın. 4-Yağlanmamış tepsiye dizerek 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. NOT : *Şekil olarak küçük halkalar yerine hamuru yaklaşık 2 parmak kalınlığında rulo yapıp, her bir ruloyu da 2-3 cm eninde parçalara kesip üzerlerini önce yumurta akına sonra susama bulayıp pişirebilirsiniz. *Tercihe bağlı olarak içerisine tuz koymayıp sadece şeker koyarak da pişirebilirsiniz.

22 Haziran 2009 Pazartesi

GÜL TATLISI


Yapımı kolay ve görünüşü çok şık bir tatlı, Altınovadan Gıda Güncesi için bu tarifi gönderen Nesrin teyzemin ellerine sağlık.

Malzemeler:

*1 yumurta
*1 çay bardağı sıvı yağ
*1 çay bardağı yoğurt
* 1 su bardağı irmik
*1,5 su bardağı un
*1paket kabartma tozu, vanilya

Şerbeti:
*2,5 su bardağı su
*2,5 su bardağı şeker
*Su ve şeker karıştırılarak kaynatılır, şerbet soğutulur.

Yapılışı:
*Tüm malzemeler karıştırılarak hamur elde edilir.
*Hamur merdane ile açılır.
*Çay bardağı ile daire kalıplar çıkarılır.
*3 adet daire şeklindeki hamur üst üste ve yan yana dizilir, biraz üzerine bastırılır ve ortadan enlemesine kesilir.
*Bir taraftan başlayarak kıvrılır gül şekli verilerek tepsiye dizilir.
*Kızgın fırında pişirilir, fırından çıkınca üzerine soğuk şerbet dökülür.

17 Haziran 2009 Çarşamba

ISPANAKLI YEŞİL PASTA


Tadından ve görüntüsünden ıspanaklı olduğu anlaşılmayan, yiyenler tarafından şam fıstıkla yapıldığı düşünülen bu pastanın yapımı pratik ve tadı harika.

Malzemeler:
*3 yumurta
*1,5 su bardağı şeker
*2 su bardağı un
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*250 g ıspanak

Kreması:
*4 su bardağı süt
*2 yemek kaşığı un
*8 yemek kaşığı şeker
*1 paket sıvı krema

Yapılışı:
*Süt, un ve şekeri muhallebi kıvamında pişirin. Soğuyunca içine iyice çırpılmış krema koyun ve tekrar çırpın.
*Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave ederek karıştırın.
*Ispanakları yıkayın ve suyunu iyice kurutun daha sonra rondodan geçirerek kek hamuruna ilave edin.
*Kek hamurunu yağlanmış kalıba dökerek 185 C’ de pişirin.
*Pişen keki kalıbından çıkarın. Kek soğuduktan sonra kekin kenar kısımlarını keserek düzeltin. Kestiğiniz bu kek parçalarını rondodan geçirerek bir kenara ayırın.(bu kırıntı kek parçalarını pastanın süslemesinde kullanacağız)
*Keki ikiye kesip, arasına ve üstüne krema sürün. Rondodan geçirilen kek parçalarını da kremanın üzerine dökerek süsleyin.

10 Haziran 2009 Çarşamba

TÜRK KAHVESİ



Taze kavrulmuş ve öğütülmüş kahve ile yapılan Türk kahvesinin tadına, kahve eşliğinde sohbete, birde bileni bulduğunuzda kahve falı baktırmaya doyum olmaz.


Arkadaşım Mine ve ben Türk Kahvesini çok sever, fırsat buldukça kilolarımıza aldırmadan lokum veya çikolata ile içmeye çalışırız. Yine bir öğlen yemeği sonrası; bize ikram edilmeyip kokusunu duyduğumuz kahveyi, haliç kıyısında denize karşı oturup yudumladık.

Ne demişler; GÖNÜL NE KAHVE İSTER, NE KAHVEHANE; GÖNÜL MUHABBET İSTER, KAHVE BAHANE……


Yudumlayacağınız Türk kahvesinin kalitesini neler belirler:
*Kahve tohumunun ürün kalitesi
*Özel kaplarda kahve çekirdeklerinin hava, ışık ve nemden korunması
*Kavurma süresi
*Kahveyi öğütme süresi
*Öğütülen kahveyi doğru saklama koşulları
*Pişirme kaplarının temizliği
*Kullanılacak suyun kalitesi







Bol Köpüklü Orta Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır :
1-Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan soğuk şişe suyu ( iyi kalitede) koyun
2-Her fincan kahve için 1 tatlı kaşığı kahve ve 1adet küp şeker atın. (şekeri isteğe bağlı olarak arttırabilir ya da azaltabilirsiniz)
3-İyice karıştırdıktan sonra cezveyi kısık ateşe yerleştirin, karıştımadan kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalan kahveyi fincanlara dökün.( Çok fazla kaynatmayın kahvenizin acılaşmasına sebep olur)



NOT: Anneannemin ocakta kavurduktan sonra küçük el değirmeninde çektiği kahvenin kokusunu hala unutamam. Ancak; öğütmek zahmetli ve dikkat gerektiren bir iştir.Çok ince öğütülmüş kahve tadında acılığa, çok kalın öğütülmüş çekirdekler ise kahvenizin kıvamının fazla sulu olmasına yol açar.



Bu nedenle sürekli taze çekilmiş kahve bulunan mis gibi kahve kokularının yayıldığı Eminönü Kuru Kahveci Mehmet Efendi ve Kahve Dünyası’nın kahvesini kullanmanızı tavsiye ederim.

SICAK YAZ GÜNLERİ İÇİN KÖPÜKLÜ BUZLU KAHVE tarifini yakında ekleyeceğim.

Kahvenizin Muhafaza Koşulları:

*Kahvenizi paketini açtıktan sonra iki hafta içinde tüketmeniz ve bu süre içinde serin, karanlık ortamda, hava almayan bir kapta saklamanız önerilir.
*İki haftayı geçen kahvenizi küçük ve hava almayan bir kap içinde dondurucuda saklayın. Ancak dondurucudan çıkardıktan sonra kahveyi geri koymayın; çünkü biriken nem, lezzet kaybını hızlandırır.
*Öğütülmemiş kahve çekirdeklerinin tadı, öğütülmüş kahveden çok daha uzun ömürlü olur, çünkü havayla temas eden kısmı çok daha azdır.
*Taze kahvenin tadını alabilmek için kahvenizi hazırlamadan hemen önce öğütün.

Kahvenin Vücuda Etkileri: Kahve içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve sinir sistemini harekete geçiren özelliğe sahiptir. Ağrı kesicilerin etkisini %40 artırmaktadır.


Kahvenin Ortaya Çıkış Öyküsü:
Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresinin Arapça karşılığı "qahwah " dır. Bu Türkçe'de "kahve"ye dönüşmüş, buradan da Avrupa'da café, caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiştir.
Rivayete göre, 8. yüzyıl ortalarında Kaffa yaşayan Khaldi adındaki bir çobanın bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından hayvanlarının daha hareketli oldukları dikkatini çekmiş ve kendisi de bu meyveyi denemiştir. Verdiği hissi ve keyfi sevince diğerlerine de haber vermiş ve kahve bugünlere kadar gelmiş.
Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorken kelime keyif veren içki, şarap anlamında kullanmaktaydı. Bugünkü anlamını 14. yüzyılda kazanmaya başlamıştır.

4 Haziran 2009 Perşembe

ANASONLU KAHKE

Anasonlu tatlar sevenlere çok lezzetli ve uzun süre bayatlamayan kıtır kurabiye. Kilis'te bayramlarda yapılarak ikram edilirmiş.
Malzemeler: *1 Yumurta *3 Su Bardağı Şeker *1 Su Bardağı İrmik *1 Çay Bardağı Anason *2 Su Bardağı Zeytinyağı *Alabildiği kadar un (yaklaşık 4 su bardağı) Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırıp, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurdan küçük halkalar yaparak 180 derece fırında 25-30 dk üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. ANASON: Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir. Anethol alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir. Bu nedenle anasonlu içkiler suyla karıştırıldığında beyaz olur. Anason, tatlılarda da kullanılan bir baharattır. Mide ve bağırsak gazlarını söktüren, anne sütünü artırıcı faydaları bilinmektedir. Kaynak : http://tr.wikipedia.org

3 Haziran 2009 Çarşamba

SÜTLAÇ

Malzemeler:
*1 litre süt
*1 su bardağı toz şeker
*Yarım su bardağı pirinç
*1 paket vanilya
*Üzerini süslemek için tarçın

Yapılışı:
1-Ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri bir tencereye koyarak üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı su ilave edin ve pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
2-Sonra sütü ve şekeri ilave edin orta harlı ateşte devamlı karıştırarak 15-20 dk kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan almaya yakın isteğe bağlı olarak vanilyayı ilave ederek karıştırın.
3-Kaselere boşalttığınız sütlacın üzerini tarçın ya da dondurma ile süsleyin.


*Çok katı sütlaç sevmediğim için pirinç unu veya nişasta kullanmıyorum. Çünkü, iyi pişmiş pirinç sütlacın kıvamını arttırıyor. Eğer katı kıvamlı istenirse bu tarife 1 yemek kaşığı pirinç ununu biraz suda çözerek ekleyin.
*Sütlaç yaparken süt ve şekeri ilave ettikten sonra içerisine vanilya yerine havanda dövülmüş bir parça damla sakızı da koyabilirsiniz.
*Annem sütlaç ve reçel yaparken vanilya yerine saksıda yetiştirdiği ıtır bitkisinin yapraklarından koyar. Itır sütlaca hoş bir koku ve aroma verir. Itırı evlerde saksı içinde bir süs bitkisi olarak yetiştirilebilirsiniz. Sardunyaya benzeyen yapraklarının kenarları tırtıllıdır. Yaprakları elde ovalanınca çok nefis kokar.
ITIR: Sardunyagiller ailesinden olup yaprakları güzel kokulu, çiçekleri türlü renklerde bir süs bitkisidir. Kumlu topraklarda yetişir. Yeşil kısımları tüylü ve oyalıdır. Çoğunun çiçekleri beyaz veya pembedir. Losyon yapımında kullanılır.Itır bitkisinin faydaları: Cildi güzelleştirir, ishali keser. Boğaz ağrılarını giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
Kaynak: http://www.beslenme.gen.tr/Sifali_bitkiler/Itir_bitkisi.html

1 Haziran 2009 Pazartesi

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...