24 Şubat 2009 Salı

SALATALARIMIZA NEDEN YAĞ KOYMALIYIZ ?YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER (1)


Bu sorunun cevabını yanıtlamak için öncelikle kısaca vitaminleri tanımalıyız.
Vitaminler, yaşam için gerekli binlerce kimyasal işlemin aracılarıdır. Çoğu vücudumuzda oluşmadığı için, mutlaka besinlerimizle almamız gerekir. Büyüme, gelişme ve dokuların yenilenmesini desteklerler; bizleri kronik ve mikrobik hastalıklara karşı korurlar, hastalığa yakalansak da çabuk atlatmamızı sağlarlar.
Vitaminler, suda çözünenler ve yağda çözünenler olmak üzere ikiye ayrılırlar.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: Yağda çözünen vitaminler A,D,E,K vitaminleridir.Vücudumuzda yağ dokularında ve karaciğerde depolanırlar.Eksiklikleri sağlık problemlerine yol açabildiği gibi fazlası da toksik etki gösterebilir.
A Vitamini: Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, kemik ve diş gelişimi, göz sağlığı için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için büyük önem taşır.Başlıca A vitamini kaynakları; tereyağı, balıkyağı, karaciğer, yumurta sarısı, yağlı süt, peynir, yoğurt, havuç, çiğ ıspanak, turuncu ve koyu sarı renk sebze ve meyvelerin birçoğudur..
D Vitamini:Kemik yapımızın güçlenmesinde rol oynar.Vücutta kalsiyum emilimini arttırır.Güneş ışığı D vitamininin vücutta sentezlenmesinde çok önemlidir.Vitamin D ile güçlendirilmiş süt ve bazı balık türleri en iyi kaynaklarıdır.
E Vitamini:Doğal antioksidandır.Kana oksijen taşınmasında rol oynar. Hücre yenilenmesi için önemlidir.Yağlı tohumlar,fındık, ceviz, sızma bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler,karaciğer en iyi kaynaklarıdır.
K Vitamini :Kanın akışkan yapısının korunmasında etkilidir. Koyu renkli geniş yapraklı sebzelerde, karnıbaharda, soya yağı, zeytinyağı, kolza yağında bulunur.

Gıdaların besin değerlerinde, sofralarımıza gelinceye kadar ışık, ısıl işlem (pişirme), ortamda asidik(limon gibi), alkali(kabartma tozu gibi) bir başka maddenin bulunması, bütün bunlara yiyeceğin ne kadar maruz kaldığı, saklama koşulları ve saklama süresi gibi birçok etkenler nedeniyle belli miktarlarda kayıplar oluşur.

Bu nedenle gıdaları saklama ve kullanma şartlarına ayrıca, vücudumuzda yararlı hale gelmesi için hazırlanma yöntemlerine dikkat etmeliyiz.




-A,D,E,K yağda eriyen bu vitaminler vücuda alındığında yağlarla birlikte emilir, taşınır ve atılırlar. Yağların diyette az veya hiç olmaması, bu vitaminlerin bağırsaklardan emilimini engeller.
-Vücutta A vitaminine dönüşen, havuç, domates, ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan karotenler de yağda çözündüğü için, salata ve sebzelere biraz yağ koyarsak, bağırsaklardan emilimleri artar.Bunlar, antioksidan kaynağı olarak bizleri kalp hastalıkları ve kansere karşı korur, yaşlanmayı geciktirirler.
Özellikle salata yiyerek zayıflamak isteyen çoğu insan, salatalarına yağ koymadan tüketmektedir.Beslenmede yapılan bu hata nedeniyle, zayıflamak yerine vitaminlerin kullanılmadan atılmasına sebep olunur. İşte bu nedenledir ki, yağda eriyen vitaminlerden en üst düzeyde yararlanmamız için ,salata ve sebzelerimize bir miktar yağ koymalıyız..
-A, D, E, K vitaminlerindeki değer kaybı normal pişirme sırasında diğer vitaminlere oranla daha düşüktür.Ancak bu vitaminler yağda eridiklerinden yağda kızartma yapıldığında değer kaybı artar.
-Salatalara, limon veya sirke eklendikten sonra bekletilirse, bazı önemli vitaminleri, özellikle A vitamini ve folik asit kayba uğrar.



PAPATYA SALATASI:
Hem görünüş olarak, hem de protein ve vitamin değeri açısından zengin bir salata tarifi.Tarifin orjinali Oktay Usta'dan, ancak; şekli biraz değiştirilerek yapıldı.



Malzemeler :

-5 adet büyük boy patates
-2 adet havuç
-7 adet kornişon turşu
-5 adet biberli yeşil zeytin
-2 adet yumurta
-3 adet yeşil soğan
-1 çorba kasesi susuz tarafından yoğurt
-4 çorba kaşığı mayonez
-tuz, karabiber

Hazırlanışı :

1-İlk önce 5 adet patatesi, 2 adet yumurtayı ve 2 adet havucu haşlayın.
2-Patatesleri karıştırma kabına rendeleyin.Üzerine sıvıyağ , tuz, karabiber ilave ettikten sonra karıştırın ve yoğurun.
3-Papatya şeklini vermek için servis tabağının ortasına patatesli karışımdan portakal büyüklüğünde bir parça koyup üzerine hafifçe bastırarak ortasını çukurlaştırın.
4-Yapraklarını oluşturmak için kalan patatesli karışımdan kenarlara koyarak yaprak şeklini verin ve ortalarını çukurlaştırın. Yeşil soğanı, kornişon turşuyu ve biberli zeytini ince olarak kesip karıştırın.Servis tabağının ortasındaki patatesli papatyanın içine karışımı doldurun.
6-Bir karıştırma kabında yoğurt ve mayonezi karıştırın. Daha sonra yoğurtlu mayonezli sosu patatesin üzerindeki zeytinli turşulu malzemenin üzerine ve kenardaki yapraklara dökün.
7-Haşlanmış yumurta sarısını ve aklarını yoğurdun üzerine rendeleyerek papatya şekli verin ..

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...