27 Şubat 2009 Cuma

ISPANAKLI BÖREK

Çizgi Film Kahramanı Temel Reis'in Gücünün Kaynağı Ispanak!!!!!!

Yüksek oranda A, C, E vitamini gibi antioksidan maddeler, demir ve çeşitli enzimler içeren ıspanak iyi bir lif kaynağıdır.

Ispanakta çok demir olmasına karşılık, bu demirin çoğu bağırsaklarımızdan kanımıza geçemez ve atılırlar.Bunun sebebi de sebzelerde bulunan okzalatların, demirin bağırsaklardan emilmesini önlemesidir.

Sebzelerdeki demirin vücudumuza daha yararlı hale gelmesi için demirin kana geçmesini kolaylaştıran C vitamini ile birlikte tüketilmelidir.

Kahve, çay, kolalı içecekler, demir emilimini olumsuz yönde etkilediği için demir içeren besinlerle tüketilmemelidir.

BESİN DEĞERLERİ :
100 gr. taze sebze ıspanakta: 25 kalori; 3 gr. protein; 3,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,3 gr. yağ; 2.1 gr. lif; 38 mgr. fosfor; 170 mgr. kalsiyum; 2.2 mgr. demir: 50 mgr. sodyum; 500 mgr. potasyum: 8.100 IU A vitamini: 0,07 mgr. B l vitamini; 0,14 mgr. B2 vitamini; 0.5 mgr. B3 vitamini: 150 mcgr. folik asit; 28 mgr. C vitamini ve 1,7 mgr. E vitamini bulunmaktadır.


ISPANAKLI BÖREK

Ispanaklı börek, börekler içinde en sevileni ve lezzetlisidir. Fakat ıspanağın temizlenmesi zor ve uzun zaman aldığı için genelde yapımını hafta sonlarına bırakıyorum. Bu tarifle yapılan böreğin iç malzemesinin bol ve yumuşak olması sebebiyle, üç renkli sebzeli börekten sonra en sevdiğimiz börek tarifi oldu.

Malzemeler:
-4 yufka
-1,5 su bardağı süt
-1 yumurta
-1 çay bardağı zeytinyağı
-750 g ıspanak
-1 adet küçük soğan
-1 kase kadar beyaz peynir ya da çökelek
-Üzeri için 1 yumurtanın sarısı


Hazırlanması:
-Süt, yumurta ve yağı bir kasede çırpın.
-Ispanakları yıkayıp kurutun. Küçük bir soğanı ince doğrayarak çok az sıvıyağ ile kısık ateşte kavurun. Daha sonra içine doğranmış ıspanakları ekleyin suyunu çektiği anda altını kapatın.
-Bir süre sonra içine ezilmiş peynir ekleyip karıştırın. İsteğe bağlı olarak biraz kırmızı ve karabiber de ekleyebilirsiniz.
-Yufkanın birini masaya yayın. Yarısına kadar harçtan sürün, diğer yarısını üzerine kapatın, aynı harçtan onun da üzerine sürün.
-Ispanaklı harcı yufkanın üzerine yayın.Yufkanın kenarlarını içe doğru kıvırıp yufkayı rulo şeklinde sarın, tepsinin ortasına yerleştirin diğer üç yufka içinde aynı işlemleri yapın, tepsiye yufkaları birbiri ardına rulo olacak şekilde yerleştirin.
-Artan sütlü harcı rulonun üzerine dökün.Ayrıca, bir yumurtanın sarısını da çırpıp ruloların üzerine sürün.
-180 dereceye önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...