29 Mayıs 2009 Cuma

YUMURTA VE ÇILBIR


YUMURTA
Tüm annelere özellikle çalışan annelere tavsiye, çocuklarınıza fast-food yedireceğinize yumurta yedirin.
Araştırmalara göre yumurta proteinleri %100 oranında vücut proteinlerine dönüşmektedir. İşte bu nedenle yumurta proteini örnek protein olarak kabul edilmiştir.
Yumurta akındaki proteinin kalitesi yüksektir. Yumurtadaki yağ genellikle doymuş yağ asitleridir.Yumurtada çok az karbonhidrat vardır.Yumurtanın sarısı demir, Vit-A ve B-kompleks vitaminlerce zengindir.Genellikle sarı mısır, yeşil otlar, ve arpa ile beslenen tavukların yumurtalarının sarısı , hazır yemle beslenenlerinkine göre koyu sarıdır.Ancak koyu sarı olması Vit-A aktivitesinin yoğun olduğunu göstermez.
Yumurtadaki Bozulmalar:
Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir .Oda sıcaklığında bekleyen yumurta zamanla tazeliğini yitirir ve değişime uğrar bunlar:
-yumurta akı sulu bir görünüm alır
-su ak’dan sarıya geçer
-hava yeri büyür
-genel su kaybı nedeniyle yumurta hafifler
-asitiği yükselir( bu yumurta yüksek ısıda pişirilirse sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur)
-yumurta proteinin yapısı bozulur
-kötü bir koku verir
-eğer yumurtanın kabuğu kirli ise buradaki mikroplar zamanla yumurtanın içine kadar girer orada çoğalır ve yumurtanın yapısal durumunu bozar

Yumurtanız Taze mi? :
-Bayat yumurtaların hava boşluğu büyümüş ve içi bozulmuştur. Yumurta sallandığı zaman ses çıkarır.
-Çatlak veya kırık yumurtalar, bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturduğundan kesinlikle kullanılmamalıdır.
-Taze yumurta ışığa doğru tutulup bakıldığında saydam görünür, bayat yumurtada ise saydam görüntüyle karşılaşılamaz.
-Taze yumurta kırıldığı zaman yumurta akı saydamdır, sarısı dağılmamış esnek ve kubbelidir.
-Bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa taze demektir. Eğer yumurta kabın içinde dik duruyorsa orta tazeliktedir. Ancak suyun üzerinde yüzen yumurtayı doğrudan çöpe atın.
-Dikkatli kırıldığında sarısı dağılmadan ortada, ak’da onun etrafında düzgün bir şekilde duruyorsa yumurta tazedir.
Yumurtanın Nasıl Pişirilmesi Önerilir:
-Normal katılaşmış ancak çok fazla pişirilmemiş yumurtanın sindirimi oldukça kolaydır. Pişirilecek su kaynama derecesinde ise 10-12 dk da bu kıvama gelir.

Yumurtayı Nerelerde Kullanırız:
-
Hazırladığımız yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada kullanabiliriz.
*Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.
*Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
-Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir. Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz.
*Yumurta akı proteinlerinin form oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
*Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.
*Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir.
*Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar.


Yumurtanın Saklanması
*Yumurtaları buzdolabının yumurta rafına dizin ya da kendi kartonunda saklayın. Farklı bir kaba aldığınız takdirde, yumurta kabuğundaki bakteriler ve diğer mikroplar kaba bulaşarak hastalığa neden olabilir. *Yumurtaların, buzdolabındaki diğer besinlerle temas etmemesine dikkat edin. *Yumurta -1 ile +1 C’ler arasında uzun süre saklanabilir.

Yumurta ile yapılan besleyici ve lezzetli bir öneri ÇILBIR(4 Kişilik)


Malzemeler:

*4 yumurta *1 kase yoğurt *3 diş sarımsak *1 çorba kaşığı sirke *Tuz *1 kaşık tereyağı *Kırmızı biber

Hazırlanışı:
*Küçük bir tencereye bol su koyarak kaynatın. İçine bir kaşık tuz ve sirke ilave edin.(yumurta kırıldığında dağılmasını önlemek için sirke konuyor.)
*Kaynayan suyun içine yumurtaları, dağılmadan dikkatlice kırın.
*Beyazları tamamen pişince süzgeçli kaşık ile sarıları dağılmadan tabağa alın.
*Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Kırmızı biberi tereyağında kızdırın. Yağı yoğurdun üzerinde gezdirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...