12 Mart 2009 Perşembe

DÜĞMELİ KEREVİZ

Kış mevsimi geçmeden gıda güncesinde besleyici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından birçok yararı olan kerevizin bir yemeğine yer vermek istedim. Kereviz genelde çocuklar tarafından sevilmez bu nedenle, yemeği yapılırken kötü kokusunu gideren ve tat veren portakal suyu konulabilir ayrıca göze hitap eden tariflerle daha cazip hale getirebiliriz.

SİNİRLERİNİZE HAKİM OLMAK İÇİN
Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rahmi Türk, kış mevsiminin önemli sebzeleri arasında yer alan yaprak ve kök kerevizi olarak iki çeşidi bulunan ve anavatanı Güney Avrupa olan kerevizin, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetiştiğini ve soğuk havada kolayca donduğunu bu nedenle lezzeti ve besin değerinde kayıp meydana gelmemesi için alırken donmamış olmasına özen gösterilmesi gerektiğini ,
Kerevizin en çok içeriğindeki sedanonik anhidrit , sedanolin , limonen , palmitik asid ve gayakol gibi maddeler sayesinde zihinsel yorgunluğun giderilmesine iyi geldiğini,
İçerdiği B vitamini, demir ve kireç içeren kerevizin, unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderdiğini,
İdrar söktürücü özelliğe de sahip bulunan kerevizin, böbrek taşı ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olduğunu,
Kerevizin şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geldiğini belirtti.
Kaynak: http://www.bitkihastanesi.com/

Malzemeler:
5 adet kereviz
2 adet havuç
1 adet büyük boy soğan
1 adet limonun suyu
2 adet portakalın suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
5-6 diş sarımsak
Dereotu
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
* Kerevizler soyulur, ortaları havucun sıkıca girebileceği şekilde oyulur.Havuçların kabukları soyularak kerevizlerin boşluklarına yerleştirilir.
* Kerevizler, içindeki havuçlarla birlikte parmak kalınlığında daireler şeklinde kesilir. Kararmamaları için bir süre limonlu ve portakallı suda bekletilir.
* Soğanlar piyazlık olarak tencereye doğranır, üzerine kereviz dilimleri ve sarımsaklar yerleştirilir.Portakallı ve limonlu su , zeytinyağı, tuz ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
* Piştikten sonra soğutularak üzerine kereviz yaprakları ve dereotu kıyılarak servis yapılır.

NOT: Su ilave etmeden portakal ve limon suyu ile pişiriyoruz. İsteğe bağı olarak pişirme aşamasında bezelye ve patates garnitürü konulabilir.

1 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor, tadı da eminim çok güzeldir. Elinize sağlık. Nasıl vakit buluyorsunuz hem annesiniz, hem çalışıyorsunuz...
    Bravo

    YanıtlaSil

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...