12 Mart 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

PIRASA:
Pırasanın mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğu, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verdiği, pırasa çorbasının ise böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğü ve vücutta birikmiş üre asidi, ürat tuzlarını dışarı attığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
BESİN DEĞERİ :
100 gr. çiğ (pişirilmemiş)Pırasa: 25 kalori; 1,8 gr. protein; 4,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1.3 gr. lif: 27 mgr. fosfor; 60 mgr. kalsiyum; 2 mgr. demir; 6,4 mgr. sodyum; 278 mgr. potasyum: 12,5 mgr. magnezyum; 0,07 mgr. B1 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini içermektedir.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA
Malzemeler:
1 kg pırasa
2 adet havuç
1 adet soğan
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı pirinç
yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su

Yapılışı:
* Kuru soğan küp küp doğranır, bir kaşık zeytinyağında rengi değişinceye kadar sürekli karıştırarak hafifçe pembeleştirilir.
* Soyup yıkanan havuçlar ince ince halkalar halinde doğranarak soğana eklenir. Biraz çevirip kavurduktan sonra içine pırasa ilave edilir.Pırasa da çok hafif kavrulduktan sonra şekeri ve tuzu eklenir.
* Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tencerenin dibine yapışmaması için en üste eklenir.
* 1 bardak su ile yarım bardak zeytinyağı da tencereye alınarak 20- 25 dk pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine limon sıkılarak servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...