27 Nisan 2009 Pazartesi

LABADA DOLMASI



Tüm Anadolu’da dere kanarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen şifalı bir bitki olan labada, görünüş olarak ıspanağa ve pazıya benzemektedir. Bu bitkinin diğer türleri pazı, kuzukulağı gibi çeşitli isimler altında bilinir. Labadanın yapraklarında çeşitli mineral ve vitaminler; kazık köklerinde nişasta, şeker, reçine bulunmaktadır. Anadolu'nun bazı yerlerinde labada yapraklarıyla salata, zeytinyağlı ve etli dolması yapılır.
Özellikle Trakya bölgesinde Nisan ve Mayıs aylarından itibaren Ağustos ayına kadar bu bitkiye çok yaygın olarak rastlanmaktadır. Bu bölgede labadadan yöresel bir yemek olan dolma yapılmaktadır.
Çorlu’dan tazecik ve yemyeşil labadalar getiren annemin marifetli ellerinden labada dolması tarifi:



Malzemeler:
· 1 kg labada
· 1,5 su bardağı bulgur
· 1 su bardağı lor
· 1 yumurta
· 1 demet taze nane
· ½ çay bardağı sıvı yağ
· ½ çay kaşığı karabiber
· Tuz
· 1 yemek kaşığı salça
· 2 su bardağı su

Yapılışı:
1- Bir demet taze nane ine ince kıyın. Nane, bulgur, lor, yumurta, bir çorba kaşığı sıvıyağ, karabiber, tuz karıştırılarak dolmanın iç harcını hazırlayın.
2- Labada yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Yaprakları sıcak suya batırıp çıkarın. Lahana dolması yapar gibi yaprağın ortasındaki kalın kısımları keserek çıkarın geri kalan düzgün kısımlar ile sarıp bir fırın tepsisine dizin.
3-Sarmaların üzerine yağlı salçalı sıcak su hazırlayarak dökün, ortalama yarım saat kısık ısıdaki fırında pişirin. Pişirme sırasında suyunu çekerse sıcak su ilave edin.
4- Taze sarımsaklı yoğurt hazırlayarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...