13 Nisan 2009 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Doğal şifa kaynağı enginar;
Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat Şeniz, ilkbahar aylarından itibaren tezgahlara çıkan ve yazın habercisi olan enginarın tipik bir Akdeniz bitkisi olduğunu; Eski çağlardan beri bilinen ve kral sofralarının en geçerli yemeği olarak anılan enginarın, birçok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve protein içerdiğini; A, D, D2, B6 ve C vitaminlerini içinde barındırdığını” belirtti.
Mineral maddelerce de son derece zengin olan enginarın kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor içeriğiyle dikkat çektiğini belirterek, Enginarda bulunan ‘ciarin’ isimli maddenin karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu; Enginarın ayrıca romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğine iyi geldiğini; Sebze olarak yenmesinin yanı sıra yapraklarının da kaynatılarak suyunun içilmesinin faydalı olduğunu bildirdi.
Kaynak: http://www.tumgazeteler.com


* 6 adet enginar (temizlenmiş)
* 1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
* 2 adet patates (küçük küp doğranmış)
* 2 adet havuç (küçük küp doğranmış)
* 1 su bardağı haşlanmış bezelye
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 adet kesme şeker
* yarım limon suyu
*1/2 bardak su
* 1 çay kaşığı tuz
* süslemek için dereotu

1-Doğradığınız soğanları biraz zeytinyağı ekleyerek pembeleştirin ve içine bezelyeleri, küp küp doğranmış havuç ve patatesleri ekleyin. 10 dakika kadar pişirin.
2-Tencereye yerleştirdiğiniz enginarların üzerine pişirdiğiniz karışımı ekleyerek şeker ve tuzu ilave edin.
3-Limon suyunu, 1/2 bardak su ve zeytinyağını da ilave ederek orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Üzerine kıyılmış dereotu serperek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...