17 Nisan 2009 Cuma

VİTAMİNLERDEN EN ÜST DÜZEYDE YARARLANMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ? (3)

Beslenme bilincimizi geliştirerek, yemek yeme alışkanlığımızı düzelterek vitaminlerden en üst düzeyde yararlanabiliriz. Bu nedenle yiyeceklerimizdeki besin kaybını aza indirgemek için neler yapmalıyız:
· Pişirme sırasında yiyeceklerin yapısını oluşturan hücrelerin bir kısmının parçalanması ile minerallerin ve vitaminlerin bir miktarı yemeğin suyuna geçmektedir. Pişirme yöntemleri arasında en iyi vitamin korunumu, düdüklü tencerede kısa süre ve sıcaklıkta pişirmek yada buharda haşlamakla olur.
· Sebze ve makarna gibi yiyeceklerin haşlama ve pişirme suları atılırsa, besin kaybı çok olur.
· Pişirme mümkün olan en az suyla yapılmalı, pişme suları mümkünse yiyeceklere katılmalıdır. Hatta mümkünse sadece kendi suyunda pişirmek en doğrusudur.
· Yiyecekleri satın alırken taze olmalarına dikkat etmek ve uygun koşullarda saklamalıyız. Yiyeceğimiz kadar satın almalı, daima taze ve doğal tüketmeye özen göstermeliyiz.
· Sebzelerin hazırlama süresinde vitamin ve mineral kaybına uğramamaları için, kesildikten sonra, zaman kaybedilmeden pişirilmesi gerekir. Bunun için önceden hazırlayıp bekletmekten kaçınmalıyız.
· Özellikle bazı sebzeleri temizlemek için su dolu kabın içinde bırakırız. Bu işlem suda eriyen vitaminlerin yıkama suyuna geçmesine neden olacağından bundan kaçınmalı, sebze ve meyveleri akan suyun altında ve çabucak yıkamalıyız.
· Pişirilmiş yiyecekler en az buzdolabı sıcaklığında saklanmalı, yenileceği kadarı ısıtılmalı, yemeğin cinsine de bağlı olarak 1-2 gün içerisinde tüketilmeliyiz.
· Sebze ve meyveler mümkün olduğunca büyük doğramalı, çok gerekmedikçe rendelememeliyiz.
· Meyveleri ve bazı sebzeleri çiğ olarak tüketebiliriz ancak, yiyecekleri pişirdiğimizde sindirimi ve içerdiği besinlerin vücut tarafından kullanılabilmesi kolaylaşır.Diğer taraftan, soya fasulyesi gibi bazı yiyecekler pişirilmeden yenildiğinde, içlerindeki bazı kimyasal maddeler vücutta toksik etki yaratabilirler. Yumurta, balık, et gibi gıdalar ise pişirilerek güvenilir hale getirilir böylece gıda zehirlenmeleri önlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...