3 Haziran 2009 Çarşamba

SÜTLAÇ

Malzemeler:
*1 litre süt
*1 su bardağı toz şeker
*Yarım su bardağı pirinç
*1 paket vanilya
*Üzerini süslemek için tarçın

Yapılışı:
1-Ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri bir tencereye koyarak üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı su ilave edin ve pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
2-Sonra sütü ve şekeri ilave edin orta harlı ateşte devamlı karıştırarak 15-20 dk kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan almaya yakın isteğe bağlı olarak vanilyayı ilave ederek karıştırın.
3-Kaselere boşalttığınız sütlacın üzerini tarçın ya da dondurma ile süsleyin.


*Çok katı sütlaç sevmediğim için pirinç unu veya nişasta kullanmıyorum. Çünkü, iyi pişmiş pirinç sütlacın kıvamını arttırıyor. Eğer katı kıvamlı istenirse bu tarife 1 yemek kaşığı pirinç ununu biraz suda çözerek ekleyin.
*Sütlaç yaparken süt ve şekeri ilave ettikten sonra içerisine vanilya yerine havanda dövülmüş bir parça damla sakızı da koyabilirsiniz.
*Annem sütlaç ve reçel yaparken vanilya yerine saksıda yetiştirdiği ıtır bitkisinin yapraklarından koyar. Itır sütlaca hoş bir koku ve aroma verir. Itırı evlerde saksı içinde bir süs bitkisi olarak yetiştirilebilirsiniz. Sardunyaya benzeyen yapraklarının kenarları tırtıllıdır. Yaprakları elde ovalanınca çok nefis kokar.
ITIR: Sardunyagiller ailesinden olup yaprakları güzel kokulu, çiçekleri türlü renklerde bir süs bitkisidir. Kumlu topraklarda yetişir. Yeşil kısımları tüylü ve oyalıdır. Çoğunun çiçekleri beyaz veya pembedir. Losyon yapımında kullanılır.Itır bitkisinin faydaları: Cildi güzelleştirir, ishali keser. Boğaz ağrılarını giderir. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
Kaynak: http://www.beslenme.gen.tr/Sifali_bitkiler/Itir_bitkisi.html

5 yorum:

  1. berrin canım nefis olmuş ellerine saglıkkkk

    YanıtlaSil
  2. berrinciğim ITIR yaprağını demlediğin çaya daldırdığında da nefis kokulu bir çay elde edebilirsin.yazlıkta ıtırçiçeğim bozulmamış bu kış.sen bana hatırlatmış oldun.yarın beş çayında ıtırlı çay demleyeceğim.Teyzen Nesrin....

    YanıtlaSil
  3. Teyzecim keşke ben de orada olsaydım birlikte içerdik.Bu yaz ıtır bitkisinden bana da çoğaltıp getirirsen çok sevinirim.Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. inşallah canım.hemen bir saksıya ekeceğim .nesrin..

    YanıtlaSil
  5. çiçekçi
    paylaşım için çok teşekkürler başarılar diliyorum
    For sharing thank you very much good very beautiful work

    YanıtlaSil

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...