3 Ağustos 2009 Pazartesi

UN KURABİYESİ (BADEM EZMESİ DOLGULU)




Bilgin halamızın Almanya’dan getirdiği marzipanla(badem ezmesi) neler yapılabilirim diye düşünürken, daha önce sade olarak yaptığım ve çok iyi sonuç aldığım bu un kurabiyesi tarifini badem ezmesi dolgusu ile denedim.
Şimdiye kadar denediğim en güzel kurabiyelerden biri oldu. İkram ettiğimde nereden aldın gibi sorular soruldu. Denemenizi tavsiye ederim.

UN KURABİYESİ (BADEM EZMESİ DOLGULU)


Hamur Malzemeleri:
*250 g eritilmiş tereyağı
*1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
*3 yemek kaşığı pudra şekeri
*4 kaşığı buğday nişastası
*4,5- 5 bardak un

Dolgu Malzemesi: Küp küp kesilmiş badem ezmesi (badem ezmesi olarak Marzipan kullandım.)
Üzeri için : 1 çay bardağı pudra şekeri

Hazırlanması:
1-Eritilmiş teryağının içerisine sıvıyağı ekleyin, üzerine pudra şekerini dökerek şekerin yağda erimesi için iyice karıştırın.
2-Karışımın üzerine nişasta ve unu ekleyerek hamuru yoğurun.
3-Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp,yuvarladıktan sonra elinizle bastırarak yassılaştırın.İçine badem ezmesi koyarak, hamurun kenarlarını badem ezmesininin üzerine kapatarak yuvarlayın.
4-Önceden ısıtılmış 160C fırında beyaz kalacak şekilde pişirin.
5-Kurabiyeler fırından çıkınca sıcakken pudra şekerine bulayın.(Pudra şekeri kurabiyelerin üzerine daha iyi yapışıyor)

*Kurabiyelerin yapımında marzipan yerine bedem ezmesi kullanılması da aynı sonucu veriyor.
*Marzipan: Almanya’da çok yaygın olarak kullanılan badem ezmesi. Saf badem ezmesi olarak değil de badem unu, pudra şekeri ve badem yağı, su ile karıştırılarak yapılıyor. Lezzetli olması nedeniyle sade olarak da yenilebilen marzipan özellikle pasta kaplamasında, gıda boyası ile karıştırılarak çeşitli şekiller yapılıp pasta süslemesinde, kurabiye, turta, kek, truf yapımında da kullanılabiliyor. Marzipan ülkemizde pastane ve pasta malzemeleri satan yerlerde bulunabiliyor. En meşhurları; Bebek Badem Ezmecisi, Eminönü Hacı Bekir şekerlemecisi ve Edirneye has badem ezmesi satan şekerleme dükkanlarından Ali Paşa Çarşısındaki Ulaş ve Keçecizade şekerlemecisi. http://www.istanbul.com Bebek Badem Ezmecisi ile bir röportaj yapmış.
İlgimi çeken röportaj şöyle; “İşe bademlerin kabuklarının soyulmasıyla başlanıyor. Ayıklanmış bademler düşük ısıda on iki saat süreyle kurutuluyor. Daha sonra rendelenip, bir miktar su katılmış şekerle birlikte havanda dövülüyor bademler. Bunun ardından hamur, mermer tezgâha alınıyor ve kıvamını tutuncaya kadar elle yoğruluyor. En sonunda uzun uzun fitiller haline getirilip kesiliyor. İşte size badem ezmesi… Ezmenin üretim sürecinde hiçbir katkı maddesinin kullanılmadığı ve bademlerin ne kavrulduğu ne de fırınlandığı dikkatinizi çekmiştir. Zaten Alman marzipanından bizim badem ezmemizi ayıran en önemli farklar da bunlar. Bebek Badem Ezmecisi’nden öğrendiğimize göre marzipan, “pişmiş” bademden yapılırmış ve içine çeşitli esanslar katılırmış. Yani marzipan başka bir şey, badem ezmesi başka…”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...