13 Şubat 2009 Cuma

BALKABAĞI TATLISI




SÜPER BESİN BALKABAĞI

En zengin besinsel kaynaklı karotenoid kaynaklarından biri olan balkabağı, kabakgiller familyasından sebze olarak kullanılan otsu bir bitkidir, sıcak ve nemli yerleri sever. Dünyada ve yurdumuzda yaygın olarak yetiştirilir. Helvacı kabağı, bal kabağı ve sakız kabağı olarak çeşitleri vardır.
100 gramında; 91.6 su, 1 gr protein, 0.1 gr yağ, 6.5 gr karbonhidrat; 21 mg kalsiyum, 12 mg magnezyum, 44 mg fosfor, 340 mg potasyum, 1 mg sodyum ve az miktarda demir, çinko, bakır, manganez ile selenyum bulunur. Vitaminlerden folik asit ve C vitamini bakımından zengin olmakla birlikte A ve B vitaminlerini de içermektedir. A vitamini açısından yemeklik kabağa göre daha zengindir.Ayrıca; 0.5 gr lif içerir ve 26 kilo- kalori enerji sağlar.
Bir küçük tabak balkabağının günlük beta-karoten ihtiyacının %25′ini karşıladığı uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Kandaki yüksek beta-karoten ve alfa-karoten düzeyleri, belli kronik hastalıkların riskini azaltır. Balkabağı gibi tam besinlerden alınan karotenoidler hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olur.
Balkabağının Lif oranı yüksek ve kalorisi düşüktür. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamla ilgili araştırmaları yayınlayan Real Age grubunun internet sitesinde yer alan haberinde http://www.realage.com.tr/v2/gununonerisi.aspx?hid=57245 güne lifli gıdalar yiyerek başlamanın gerçek yaşı 0.6 yıla kadar gençleştirdiği belirtilmiştir..

KABAK TATLISI



Malzemeler:
2 kg bal kabağı
2,5 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz veya fındık içi

Yapılışı:
1-Kabak dilimlenip soyulur, çekirdekleri çıkarılıp iki parmak genişliğinde doğranır yıkanır.
2-Tencereye bir kat kabak, bir kat şeker dizilip bir gece veya 4-5 saat ağzı kapalı bekletilir.
3-Yarım kahve fincanı su konup kapak örtülür.Orta ateşte pişirilir.
4-Soğuyunca servis tabağına alınıp dövülmüş fındık veya ceviz içi serpilir.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...