12 Şubat 2009 Perşembe

AYVA REÇELİ / MARMELATI

Birbirinden Farklı Yeşilden Sarıya Bir Renk Harmonisiyle, Hoş Kokusuyla ve Ağızda Bıraktığı Mayhoş Tadıyla Ayva:

Ayva; gülgiller familyasından 4-5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli bir meyve ağacıdır. Anavatanı Hazar denizi dolayları, Kuzey-Batı İran, Türkistan ve Kuzey Anadolu olup, dünyada ayva üretiminde Türkiye birinci sıradadır.


Meyvesinde tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunmakta olup, İçerdiği yüksek pektinden dolayı reçel, jel, marmelat, tatlı, meyve suyu yapımında ayrıca bazı yöresel etli yemeklerde de kullanılmaktadır.


Ayva’nın başta kalp rahatsızlığı olmak üzere, gastrid, kansızlığa iyi geldiği, kan dolaşımını rahatlattığı, yaprakları ise kaynatılıp içildiğinde soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi geldiği, ishali kestiği uzmanlar tarafından bildirilmektedir.


Pişirildiğinde çiğ yenildiğinden daha lezzetli ve hoş kokulu olur. Satın alırken büyük, sert ve sarı olanlar seçilirse daha iyi sonuçlar alınır. Ayva buzdolabında hiç bozulmadan 2 ay süreyle saklanabilir.


100 gr. dilimlenmiş taze ayvanın içerdiği besin değerleri : 57 kalori; 0 4 gr. protein; 15 3 karbonhidrat; 0 kolesterol; 0 1 gr. yağ; 1.7 gr. lif: 17 mgr. fosfor; 11 mgr. kalsiyum; 0 7 mgr. demir; 4 mgr. sodyum; 40 IU A vitamini; 0 02 mgr. B1 vitamini; 0 03 mgr. B2 vitamini; 0 2 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini.


Evimizde hafta sonları sabah kahvaltısında ayva reçeli vazgeçilmezlerimiz arasındadır. Bu sene teyzem ayva marmelatını, kendi bahçesinde bulunan , küçük gövdesi ve ince dallarına rağmen çok bol ve iri meyveler vermesi sebebiyle görenleri hayrete düşüren ağacın ayvalarından yaptı. Bu mis kokulu marmelatın tarifi….

AYVA REÇELİ/MARMELATI:




Malzemeler:
1kg ayva
5-6 su bardağı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
2 su bardağı su

Yapılışı :
1-Ayva dilimlenip soyulur. Ortası çıkarılıp istenen biçimde doğranır.(Portakal dlimi, küp küp veya rende)
2-İki su bardağı su ile ayva yumuşayıncaya kadar iyice haşlanır. (Suyu süzülmez)
3-Şeker ve limon tuzu ilave edilip kıvama gelinceye kadar yavaş yavaş kaynatılır.

NOT:
-Bir çorba kaşığı reçel suyunu tabakta soğutup, tabağı sağa sola eğdiğimizde reçel çabuk akıyorsa reçel suludur, kaynatmaya devam edelim.
-Ayva reçelinin renginin pembe olması için yavaş yavaş kaynatalım.
-Reçelini veya tatlısını yaparken ayva çekirdekleriyle birlikte pişirdiğinizde rengi kırmızıya döner, gıda boyasına gerek kalmaz.
-Ayva reçelinin içerisine ceviz ve tarçın koyarak kurabiye harcı olarak da kullanabiliriz.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...