17 Şubat 2009 Salı

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI


MİDE VE BAĞIRSAK DOSTU LAHANA

Lahana turpgillerden geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen bitkidir.
Beyaz lahana, Kırmızı lahana, Brüksel lahanası, Milano lahanası, Brokoli ve Karnabahar çeşitleridir.
100 gram lahana ortalama olarak 110 kcal' dir . 4 gr karbonhidrat, 2 gr protein 50 mg kalsiyum, 0,5 mg demir, 50 mg C vitamini, 0,04 mg B1 vitamini, 0,04 mg B2 vitamini içerir.

Temizlerken ve Hazırlarken:Tüm lahana çeşitleri aynı yöntemle ayıklanır.Öncelikle dış yaprakları ayıklanır.Ardından uç kısmı kesilip ikiye bölünür.Son olarak dilediğiniz şekilde yapraklarını ayırabilir veya doğrayabilirsiniz.
Saklama Şekli:Ayıklanmış lahanayı 2-3 hafta buzdolabının sebze bölmesinde saklayabilirsiniz.Dondurmak için ise küçük küçük doğrayıp 5 dk kadar tuzlu suda haşlayın .Suyunu süzüp bir buzdolabı poşetine doldurun .Lahanayı buzlukta 1 yıl kadar saklayabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI


Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
7-8 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
Yarım demet maydanoz-dereotu
1 avuç kuru nane
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın-yenibahar-karabiber-şeker
1 limon
1 orta boy lahana

Yapılışı:
1-Soğan rendelenir, fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.
2-Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.
3-İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.10-15 dk kapak kapalı olarak buharı ile demlenir.
4-İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
5-Lahana yaprakları ayrılır, içine 1-2 tatlı kaşığı tuz konulan su dolu tencerede 1-2 dakika bekletilerek haşlanır, soğuduktan sonra sert kısımları bıçakla kesilerek sarmaya hazır hale getirilir.


6-Hazırlanan lahanaya iç doldurularak sarılır.Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur.Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
7-Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur.(Kurumaması ve parlak olması için)
8-Tabağa dizilerek limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...