19 Mart 2009 Perşembe

BROKOLİ SALATASI


Brokoliyi Haşlamamalı :

Bir brokoli, kişinin günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 220’sini, A vitamini ihtiyacının ise yüzde 15’ini karşılıyor. İçerdiği anti kanserojen maddeler nedeniyle vücutta kanser oluşumunu engelliyor. Düşük kalorili olması ve yüksek oranda lif içermesi nedeniyle dengeli beslenme sağlıyor.
ABD, Connecticut Üniversitesi'nden Prof. Dipak Das'ın yürüttüğü son araştırmada brokolinin içinde yüksek miktarlarda bulunan belli maddelerle, kalp hücrelerindeki oksijen eksikliği kaynaklı hasarın giderilmesi arasında doğrudan bağlantı olduğunu ortaya koydu. Antioksidan özelliğe sahip brokolinin içerdiği sulforofan, vücudun kardiyovasküler savunma sistemini güçlendiren proteinlerin üretimine yardımcı oluyor. Ancak brokoli fazla pişirilince koruyucu niteliğini kaybediyor. Brokoli, Brüksel lahanası ve aynı familyadan sebzeler, kansere karşı faydalı 'glucosinolates' adlı maddeleri içeriyor. Kaynatılmaları halinde bu maddelerin yaklaşık yüzde 80'i suya geçerek yok oluyor.
Kaynak:http://www.nethaber.com/, http://.ntvmsnbc.com/

Mevsimi bitmeden yüksek vitamin içeriği ve lifli olmasının yanısıra düşük kalorisi nedeniyle beslenme açısından çok değerli bir sebze olan brokoliye ait bir salata tarifine gıda güncesinde yer vermek istedim
Bu salatada brokoliyi neredeyse çiğ kalacak kadar kendi suyu ile pişirdiğimiz için, besin değeri daha yüksek. Bu nedenle, çok huzurlu bir şekilde özellikle mısırla süsleyerek çocuklarınıza yedirebilirsiniz.

BROKOLİ SALATASI

Malzemeler
*1 paket brokoli (Yaklaşık 500 gr.)
*2 adet havuç
*2 adet kırmızı biber
*Konserve mısır
*Zeytin(Yeşil biberli zeytin kullandım)

Salata Sosu İçin
*Limon suyu
*Zeytinyağı
*Tuz
*Dövülmüş sarımsak

Tüm malzemeyi karıştırarak salata sosunu hazırlayın.

Yapılışı
-Brokolileri yıkadıktan sonra dallarını minik minik ayırın.
-Havuçları yıkayıp soyacakla soyun, jülyen doğrayın. (ince uzun dilimler)
-Kırmızı biberleri yıkadıktan ve ortasındaki çekirdekleri çıkarttıktan sonra halka halka doğrayın.
-Brokolileri havuç ve biberleri bir tencerede 2,3 damla sıvıyağ ile çok hafif soteleyin.(Sebzeler sularını salıyor bu nedenle su koymaya gerek yok kendi suyu ile brokoliler neredeyse çiğ gibi olacak ve de renkleri değişmeyecek kadar soteleyin) daha sonra bir kaç dk kapağını kapatın kendi buharında sebzelerin yumuşamasını sağlayın.
Soğuduktan sonra sebzeleri tabağa alın üzerine mısır dökün. Zeytinde koyduktan sonra hazırladığınız salata sosunu üzerine gezdirin.

2 yorum:

  1. bu da benim tarifim
    1 paket brokoli
    birkaç dal karnıbahar
    1,2 tane havuç
    brokoli ve karnıbaharı dallarına ayırın havucu da dilimleyin ve az su konulmuş bir tencerede haşlayın. Ancak brokloilerin dağlımaması için onları diğerlerinden daha erken sudan çıkarın.
    limon suyu, zeytin yağı, sarımsak ve tuz ile salatanın sosunu hazırlayın. Üzerini maydonoz ile süsleyin.
    Brokoliyi havuç ile haşlayınca ve maydonoz ile de servi,s yapınca kendi kokusu kayboluyor. Enfes bi lezzet.
    Gözde tezcan

    YanıtlaSil
  2. çok iyi bir site teşekkürler

    YanıtlaSil

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...