22 Mart 2009 Pazar

HAMSİ BALIĞI VE HAVUÇLU MISIR EKMEĞİ







Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Alparslan; balığın, haftada ortalama 3 kez tüketilmesinin faydalı olacağını, ''OMEGA 3 ve OMEGA 6'' yağ asitleri, A, B ve K vitaminleri ile magnezyum, selenyum, fosfor gibi minerallerin yoğun olarak bulunduğunu, kızartılmadan, tava, ızgara, pilaki ya da sebzeli olarak tüketilmesinin sağlık açısından daha uygun olduğunu belirtti.

BALIK, YAĞLANMA MEVSİMİNDE TÜKETİLMELİ
Prof. Dr. Alparslan, Türkiye'de her mevsim yenilebilecek balık türlerinin bulunduğunu, hangi balığın ne kadar sıklıkla ne ölçüde ve de hangi mevsimde tüketileceğinin önemli olduğunu ve balıkların, belirli mevsimlerde yağlandığını, bu dönemde çok lezzetli olduklarını bildirdi. Özellikle hamsinin aralık ayından başlayarak mart ayına kadar tüketilmesinin mümkün olduğunu, hamsinin lezzetini içinde yaşadığı merada sindirim sistemine dahil ettiği tek hücreli canlıların çeşitliliğinden ve içinde yaşadığı deniz suyunun özelliklerinden aldığını açıkladı.
Kaynak: http://www.haberturk.com/

Balıkların Saklanması:
Temizlenmiş, yıkanmış ve kurulanmış olan balıklar buzdolabında, alüminyum paketler içinde paketlenmiş olarak saklanmalıdır.Naylon torbalarda paketleme balığın hava almasını engelleyeceğinden tavsiye edilmez.
Dipfriz altında 1-2 gün, buzlukta dondurularak 3-4 gün saklanabilir.
Donmuş balıklar da, etler gibi, buzdolabının raflarında çözdürülüp hiç bekletilmeden pişirilmelidir.
Balıklar su içinde bekletilmemelidir.
Buzdolabı olmadığı zaman, balıklar en serin ve havadar yerde paketinden çıkartılarak birkaç saat bekletilebilir.
Orijinal ambalaj içinde buzlukta 3-4 gün, -18 derecede 2-3 ay saklanabilir.

Balığın Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Taze balıkların solungaçları kırmızı, pembe ve ıslak, gözleri lekesiz ve parlak, pulları ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnektir. Basıldığında iz bırakmaz, ele alındığında yumuşayıp bükülmez. Ayrıca, bayat balık, zehirleyici mikropların üremesi ya da bunların bıraktıkları toksinler nedeniyle, ağır bir koku verir.

FIRINDA HAMSİ VE MISIR EKMEĞİ
Çok lezzetli ve yararlı bir gıda olan balığı özellikle çocuklarımız için sıkça tüketmeye dikkat etmeliyiz. Balıklar içerisinde hamsi balığının kendine özgü yapısı ve kokusuyla özellikle Karadenizliler için yeri ayrıdır. Mart ayında mevsimi biten hamsiye, gıda güncesinde yer vermek istedim.Balık pişirmek çalışan bayanlar için pratik bir yemek artık. Balıkçılarda temizletilen balığı fırında pişirmek, bunu daha da pratik hale getiriyor. Bunun yanında sağlık açısından uygun olan kızartmadan pişirme yöntemini de uygulamış oluyoruz.
Hamsi balığının yanında mısır ekmeği çok yakışıyor.Fakat klasik mısır ekmeği dışında daha farklı tarifler denemeyi tercih ediyorum.Havuçlu mısır ekmeği bunlardan biri.


Fırında Hamsi Yapılışı:
Ayıklanmış hamsileri isteğe bağlı olarak una yada mısır ununa bulayarak yağlanmış tepsiye dizin.Üzerine çok az sıvıyağ gezdirin .Fırında hamsiler kızarıncaya kadar pişirin.

Havuçlu Mısır Ekmeği Yapılışı:

Malzemeler:
*1 su bardağı mısır unu
*1 su bardağı un
*1 yumurta
*½ bardak yoğurt
*1/3 bardak zeytinyağı
*1 adet orta boy rendelenmiş havuç
*1 yemek kaşığı toz şeker
*½ tatlı kaşığı tuz
*2 tatlı kaşığı kabartma tozu

Tüm malzemeler karıştırılarak küçük boy fırın tepsisine dökülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...