22 Mart 2009 Pazar

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA


Türk mutfağının sevilen sebzelerinden biri olan ve baharın müjdecisi bakla…….

İlkbaharla birlikte pazarlara mevsim sebze, meyveleri gelmeye başlamış; enginar, bakla, bezelye, taze soğan, taze sarımsak ve yeşillikler birlikte ağır kış yemeklerinden hafif zeytinyağlılara geçme zamanı gelmiştir artık.

Mevsimi olmadıkça sebze ve meyve tüketmemek gerekiyor.Taze bakla; Nisan, Mayıs ve Haziran ayı ortalarına kadar kısa sürede çıkıp tükendiği için bu dönemde sevenleri tarafından bol bol tüketmeli. Bu anlamda değerli ve özel bir sebze.

Besleyici Değeri:
Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla, Taze Baklaya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın 100 gr.mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.

Bakla, bu besine karşı duyarlı kişilerde bakla zehirlenmesine (favizm) yol açabilir. Bu duyarlılık kalıtımsal olup böyle kişiler bakla yememelidir. Ülkemizde daha çok çocuklarda görülür. Bu nedenle aileler çocuklarına verdikleri yiyecekleri dikkatle seçmelidirler. Kaynak:http://www.haberler.com/zamaninda-mudahale-edilmeyen-favizm-hastaligi-kalp-haberi/
ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

MALZEMELER:
*750 gr. taze bakla
*Yarım demet dereotu
*1 çay bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı su
*1 adet büyük boy kuru soğan
*1 tatlı kaşığı şeker
*1 yemek kaşığı un
*Tuz

YAPILIŞI:

*Yıkanan baklaların uçlarından keserek ve boylarına göre 2-3 parçaya bölün.
*Tencerede küçük doğranmış soğanları rengi sararıncaya kadar soteleyin.
*Baklaları, unu, tuz ve şekerini ekleyin. Tahta kaşıkla hepsini karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika kadar baklaları sarartın.
*Baklalar sararınca suyu, tencereye ekleyip, hafifçe tencereyi sallayın. Tencerenin kapağını kapatın.
*Tencerenin kapağını hiç açmadan orta ateşte 50-60 dk pişirin .
*Baklalar soğuyunca servis tabağına alarak üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve ince doğranmış dereotu serpiştirerek servis yapın.
NOT: Baklayı; özellikle küçük küçük doğranmış taze sarmısaklı yoğurt ile yemeyi unutmayın.

1 yorum:

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...