8 Mayıs 2009 Cuma

PATLICAN KARNIYARIK


TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ SEBZESİ PATLICAN
Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemen her mevsimde bütün sebze ve meyvelere ulaşma imkanımız var. Ancak, sebzeleri doğal olarak yetiştiği aylarda tüketmeye dikkat etmeliyiz. Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim – Kasım aylarında yetişen mevsim patlıcanını artık pazarlarda ve manavlarda görmek mümkün.
Patlıcan mavi sebzeler grubuna girmektedir. Patlıcanda bulunan bir madde alerjilere ve iltihaplanmalara karşı vücudu korur. Ayrıca kandaki kolesterol oranının düşmesine de yardımcı olur. Patlıcan, meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme programına katıldığı zaman yaşlanma sürecini de geciktirir. Ciltte kırışıkların belirmesini geciktiren önemli bir unsurdur.Strese, yaşlanmaya ve zihinsel sorunlara karşı patlıcan çok etkili bir silah.
Olgunlaşmamış patlıcanda bulunan solanin maddesi, patlıcan pişmeden tüketildiğinde zehirlenmelere yol açmakta. Ancak, patlıcanı pişirildiğinde, bu madde parçalanarak yok olur.

Patlıcanın besin değeri:
100 gr patlıcanın kalori değeri 24’dür. 100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır. İçinde bir miktar nikotin de vardır.

Patlıcandan çok çeşitli Türk yemekleri yapılmakta imambayıldı, musakka, karnıyarık, kızartma, közlenmiş patlıcan salatası, patlıcan kebabı, turşusu ve reçeli bunlara bir kaç örnektir.

KARNIYARIK
Malzemeler
*6 adet orta boy patlıcan
*250 gram kıyma
*1 adet büyük soğan, küp küp doğranmış
* adet domates
*3 adet sivri biber, ortadan ikiye kesilmiş
*Tuz, karabiber
*2 diş sarımsak
*Yarım su bardağı kaynamış su
*1 çorba kaşığı domates salçası
*Sıvı yağ
*½ demet ayıklanmış maydanoz
Yapılışı
*Patlıcanları alacalı soyup 30 dakika tuzlu suyun içinde bekletin.(Acılığını gidermek ve kararmasını önlemek için)
*Bu sırada bir tavada 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile kıymayı kavurmaya başlayın, soğanı ekleyip kavurmaya devam edin üzerine ince doğranmış sarımsakları da ilave ederek kavurun.
*Domateslerden birini karışımın üzerine rendeleyin, isteğe bağlı olarak maydanozu , yarım çorba kaşığı salçayı, tuzunu ve karabiberini ekleyip domatesin suyunu çekene kadar pişirin.
*Tuzlu suda bekleyen patlıcanların iyice suyunu sıkıp kurulayın.
*Patlıcanları kızgın yağda (fazla yağ çekmemesi için) kızartıp, kağıt havluyla fazla yağını çektirin.
İki kaşık yardımıyla patlıcanları ortalarını açarak hazırladığınız içle doldurun tepsiye dizin.
*Üzerine yarım su bardağı kaynamış suyla ezdiğiniz yarım çorba kaşığı salçayı dökün.
*Her patlıcanın ortasına yarım sivri biber ve bir dilim domates yerleştirip önceden ısıtılmış 200C deki fırında suyunu çekinceye kadar pişirin.

NOT: Patlıcan çok yağ çeken bir sebzedir, bol yağlısı da çok lezzetli olur.Ancak; karnıyarık yaparken fazla yağlı olmasını istemiyorsanız, patlıcanları kızartmak yerine közleyip kabuklarını soyabiliriz yada patlıcanları suda beklettikten sonra bir tencereye dizerek üzerine bol domates, doğranmış sarımsak, tuz ve birazda şeker ekleyip kendi suyuyla biraz diri kalacak şekilde pişirip daha sonra içini doldurabiliriz.

1 yorum:

  1. merhabalar. karnıyarık için patlıcanları alaca soyduktan ve tuzlu suda beklettikten sonra, zeytinyağına batırıp çıkartıyorum. yağlı kağıtla 200 derecelik fırında zaman zaman çevirerek yarım saat kadar pişiriyorum. sonra iç harcını doldurup, sosuyla tekrar az bir süreliğine fırına veriyorum.kızartmadan çok daha hafif ve daha sağlıklı oluyor. tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...