10 Haziran 2009 Çarşamba

TÜRK KAHVESİ



Taze kavrulmuş ve öğütülmüş kahve ile yapılan Türk kahvesinin tadına, kahve eşliğinde sohbete, birde bileni bulduğunuzda kahve falı baktırmaya doyum olmaz.


Arkadaşım Mine ve ben Türk Kahvesini çok sever, fırsat buldukça kilolarımıza aldırmadan lokum veya çikolata ile içmeye çalışırız. Yine bir öğlen yemeği sonrası; bize ikram edilmeyip kokusunu duyduğumuz kahveyi, haliç kıyısında denize karşı oturup yudumladık.

Ne demişler; GÖNÜL NE KAHVE İSTER, NE KAHVEHANE; GÖNÜL MUHABBET İSTER, KAHVE BAHANE……


Yudumlayacağınız Türk kahvesinin kalitesini neler belirler:
*Kahve tohumunun ürün kalitesi
*Özel kaplarda kahve çekirdeklerinin hava, ışık ve nemden korunması
*Kavurma süresi
*Kahveyi öğütme süresi
*Öğütülen kahveyi doğru saklama koşulları
*Pişirme kaplarının temizliği
*Kullanılacak suyun kalitesi







Bol Köpüklü Orta Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır :
1-Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan soğuk şişe suyu ( iyi kalitede) koyun
2-Her fincan kahve için 1 tatlı kaşığı kahve ve 1adet küp şeker atın. (şekeri isteğe bağlı olarak arttırabilir ya da azaltabilirsiniz)
3-İyice karıştırdıktan sonra cezveyi kısık ateşe yerleştirin, karıştımadan kaynamaya başlayınca üstte oluşan köpüğü fincanlara dağıtın, yeniden kaynatın ve kalan kahveyi fincanlara dökün.( Çok fazla kaynatmayın kahvenizin acılaşmasına sebep olur)



NOT: Anneannemin ocakta kavurduktan sonra küçük el değirmeninde çektiği kahvenin kokusunu hala unutamam. Ancak; öğütmek zahmetli ve dikkat gerektiren bir iştir.Çok ince öğütülmüş kahve tadında acılığa, çok kalın öğütülmüş çekirdekler ise kahvenizin kıvamının fazla sulu olmasına yol açar.



Bu nedenle sürekli taze çekilmiş kahve bulunan mis gibi kahve kokularının yayıldığı Eminönü Kuru Kahveci Mehmet Efendi ve Kahve Dünyası’nın kahvesini kullanmanızı tavsiye ederim.

SICAK YAZ GÜNLERİ İÇİN KÖPÜKLÜ BUZLU KAHVE tarifini yakında ekleyeceğim.

Kahvenizin Muhafaza Koşulları:

*Kahvenizi paketini açtıktan sonra iki hafta içinde tüketmeniz ve bu süre içinde serin, karanlık ortamda, hava almayan bir kapta saklamanız önerilir.
*İki haftayı geçen kahvenizi küçük ve hava almayan bir kap içinde dondurucuda saklayın. Ancak dondurucudan çıkardıktan sonra kahveyi geri koymayın; çünkü biriken nem, lezzet kaybını hızlandırır.
*Öğütülmemiş kahve çekirdeklerinin tadı, öğütülmüş kahveden çok daha uzun ömürlü olur, çünkü havayla temas eden kısmı çok daha azdır.
*Taze kahvenin tadını alabilmek için kahvenizi hazırlamadan hemen önce öğütün.

Kahvenin Vücuda Etkileri: Kahve içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve sinir sistemini harekete geçiren özelliğe sahiptir. Ağrı kesicilerin etkisini %40 artırmaktadır.


Kahvenin Ortaya Çıkış Öyküsü:
Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresinin Arapça karşılığı "qahwah " dır. Bu Türkçe'de "kahve"ye dönüşmüş, buradan da Avrupa'da café, caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiştir.
Rivayete göre, 8. yüzyıl ortalarında Kaffa yaşayan Khaldi adındaki bir çobanın bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından hayvanlarının daha hareketli oldukları dikkatini çekmiş ve kendisi de bu meyveyi denemiştir. Verdiği hissi ve keyfi sevince diğerlerine de haber vermiş ve kahve bugünlere kadar gelmiş.
Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorken kelime keyif veren içki, şarap anlamında kullanmaktaydı. Bugünkü anlamını 14. yüzyılda kazanmaya başlamıştır.

3 yorum:

  1. Köpüklü kahve çok güzel görünüyor.Hele antika kahve fincanı ve en az 70 senelik olan kahve değirmeni de bu sayfaya güzellik katmış.ECE kızımın doğum gününü kutluyor,sağlıklı ,mutlu,uzun ömürler diliyorum.TEYZEN NESRİN....ALİ enişten de ECE,yi kutluyor,gözlerinizde öpüyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Ahhh ahhhh bize kahve ikram etmeyenler utansın

    YanıtlaSil
  3. Aslında, Türk kahvesi eğer çekilmiş yani öğütülmüş ise 10 dk. içersinde bayatlamaya başlar -içindeki yağ asitlerinin hava ile temasından doalyı-. Bu yüzden en güzeli, evde küçük bir el değirmeni bulundurup kahve çekirdeklerinin içeçeceğiniz zaman çekmek.

    http://turkkahvem.blogcu.com/bol-kopuklu-guzel-turk-kahvesi-yapmanin-puf-noktalari_32148431.html

    Buradan, güzel kahve hazırlamakla ilgili ipuçlarını bulabilirsiniz.

    Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...