7 Ağustos 2009 Cuma

HÖŞMERİM (HÖŞMELİM)

Balıkesir ile Marmara ve Ege bölgesine ait olan Höşmerim'in tarihi Anadolu Yörüklerine uzanan bir Osmanlı Tatlısı. Höşmerim taze tuzsuz peynir ile yapılıyor.
Hafif olması nedeniyle peynirle yapılan tatlılar ramazan ayında da sıkça tercih edilmekte. Ancak, taze peynir bulmak yada sütü mayalamak herzaman mümkün olmadığı için yoğurt ile yapılan bu tarif hem pratik, hem de tadı orjinal höşmerim tatlısına çok yakın.
PRATİK YOĞURTLA YAPILAN HÖŞMERİM TATLISI:

Malzemeler:
*3 yumurta
*1 su bardağı yoğurt
*75 g tereyağı
*2 su bardağı toz şeker
*1,5 su bardağı irmik

Yapılışı:
1-Bir tencerede yumurta ve yoğurdu iyice karıştırın.
2-İçerisine yağ, toz şeker ve irmiği de ilave edin ocakta karıştırarak pişirin.

GELENEKSEL HÖŞMERİM NASIL YAPILIR? 40 yıllık Balıkesir- Havranlı Höşmerim tatlısı ustası höşmerimin yapılışını nasıl anlatmış:
"Koyun veya inek peyniri önce mayalanır, suyundan süzüldükten sonra irmik ve şekerkarıştırılarak üç saat boyunca hafif ateş üzerinde iyice karıştırılır. Belirli bir koyuluk ve kıvama ulaştığında ateş söndürülerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra oluşan altın sarısı höşmerim tatlısı servis yapılır. Höşmerimin koyun peynirinden yapılanı hem lezzetlidir hem de tercih edilenidir. Koyun sütü azalınca inek sütünden elde edilen tatlılar hiçbir zaman koyun sütünden elde edilen höşmerimleri tutmaz"
(http://www.palhaber.com/haber/yasam/yasam-genel/500-yillik-ozel-tat--hosmerim.html)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Yeni tatları denerken, klasik tatları da unutmamak gerekir. Sütlü irmik tatlısı çok eski yıllardan beri yapılan bir tatlı. Hafif ve yapımını...